Prevenirea Cancerului

Cand sunteti bolnav si cand sunteti sanatos

CUPRINS
- Prefata
- Alimentatia suficienta si echilibrata
- Substantele nutritive
- Grupele de alimente
- Sfaturi pentru o alimentatie suficienta si echilibrata
- Inainte de inceperea tratamentului
- Procesul de tratament
- Efecte secundare care pot aparea in timpul tratamentului
- Siguranta alimentatiei

PREFATA

Alimentatia este un factor important in prevenirea cancerului. Dupa insanatosire sau in timpul tratamentului, o alimentatie suficienta si echilibrata este importanta pentru a va simti bine si in putere. Pentru inceput veti dori sa aflati tot ce este posibil in legatura cu boala. In prima faza sunt suficiente date generale despre cancer. Dupa inceperea tratamentului veti simti nevoia sa aflati mai multe date daspre modul in care va va influenta tratamentul.
Respectarea normelor de alimentatie inaintea tratamentului, in timpul acestuia si dupa tratament va va ajuta sa va simtiti mai bine si in putere.
Am pregatit aceasta brosura pentru a va invata pe dumneavoastra si pe cei dragi voua normele unei alimentatii sanatoase, principiile generale de alimentatie in timpul bolii canceroase si cum va puteti descurca cu eventualele complicatii rezultate din tratamentul cancerului.

ALIMENTAtIA SUFICIENTA SI ECHILIBRATA

O alimentatie suficienta si echilibrata este importanta pentru aportul de energie si substante nutritive necesare pentru ca organismul dumneavoastra sa se regenereze si sa functioneze in parametri optimi, pentru ca aceste substante sa fie utlizate optim in organismal dumneavostra. Substantele nutritive sunt alcatuite din proteine, carbohidrati, grasimi, apa, vitamine si minerale.
In special in aceste tip de afectiuni alimentatia suficienta si echilibrata este foarte importanta, deoarece atat afectiunea cat si programele de tratament aplicate va pot influenta apetitul. Afectiunea dumneavoastra si tratamentele aplicate pot modifica toleranta organismului dumneavoastra fata de anumite substante nutritive si utilizarea acestora. Necesitatile pacientilor privind subtantele nutritive sunt diferite de la o persoana la alta. Medicul dumneavoastra curant si nutritionistul vor stabili necesitatile dumneavoastra nutritive si va vor sprijini pentru satisfacerea acestora.
O alimentatie suficienta si echilibrata in timpul tratamentului bolii canceroase:
- va va face sa va simtiti mai bine;
- sa fiti puternic si plin de energie;
- sa va pastrati greutatea corporala si substantele nutritive depozitate in organism;
- sa tolerati complicatiile rezultate din tratament;
- sa scadeti riscul infectiilor;
- sa va insanatositi si sa va refaceti rapid.

SUBSTANTELE NUTRITIVE

Proteinele : Sunt substante nutritive importante pentru cresterea, dezvoltarea si regenerarea celulelor, precum si pentru functionarea sistemului imunitar. In cazurile in care aportul de proteine este insuficient procesul de vindecare este mai lung si scade rezistenta organismului in fata infectiilor. Pentru refacerea celulelor afectate de operatiuni precum interventiile chirurgicale, chimioterapia si radioterapia precum si pentru prevenirea infectiilor veti avea nevoie de mai multe proteine. Resursele de proteine de calitate se regasesc in capitolul „Grupe de alimente” al acestei brosuri.
Carbohidratii : Cel mai important rol al carbohidratilor este asigurarea energiei necesare organismului. Necesitatile calorice variaza in functie de varsta, sexul, talia, greutatea si nivelul de activitate al individului. Nutritionistul dumneavoastra va va sprijini pentru stabilirea necesarului dumneavoastra energetic (calorii).
Grasimile : Grasimile sunt substantele nutritive cu cel mai mare aport energetic (calorii). Ajuta ca organismul sa utilizeze anumite vitamine (A,D,E,K) aflate in alimente. Grasimile parasesc stomacul lent si dau senzatia de satietate.
Vitaminele si mineralele : Vitaminele si mineralele sunt substante nutritive necesare pentru o crestere si dezvoltare optima, ajutand organismul sa utilizeze energia (caloriile) luata din alimente. Persoanele care au o alimentatie suficienta si echilibrata, prin alimentele consummate zilnic au un aport mare de vitamine si minerale. Cu toate acestea, ca urmare a complicatiilor rezultate din tratament, nu este intotdeauna posibila respectarea unei diete echilibrate. In astfel de situatii medicul dumneavoastra curant si nutritionistul va pot recomanda preparate de multivitamine si minerale.

Apa : Dupa oxigen, apa este cea mai importanta substanta pentru viata oamenilor. Oamenii pot trai saptamani intregi fara a se alimenta, dar fara apa nu pot trai mai mult de cateva zile. Daca aportul zilnic de lichide este insuficient ori in caz de varsaturi si / sau diaree, va puteti deshidrata.
Rolul in organism al apei / lichidelor necesare vietii:
- digestia, absorbtia si transportul substantelor nutritive catre celule;
- functionarea celulelor, tesuturilor, organelor si sistemeler;
- transportul si eliminarea toxinelor rezultate din metabolism;
- controlul temperaturii corpului;
- asigurarea mobilitatii articulatiilor;
- producerea diverselor reactii biochimice.
Un adult elimina zilnic aproximativ 10 pahare de apa si trebuie sa completeze aceasta pierdere. Chiar daca noi consideram ca ne satisfacem necesarul de lichide din celelalte lichide ingerate, ceaiul, cafeaua si bauturile carbogazoase, acestea de fapt favorizeaza functia renala si fac ca organismul nostru sa piarda apa atat de necesara lui. Este necesara limitarea consumului acestor lichide si satisfacerea nevoii de lichide a organismului prin consumul apei. Consumul zilnic a 8-12 pahare de apa satisface nevoia de lichide a organismului. Varsaturile si / sau diareea, starile febrile cresc pierderea de apa, recomandandu-se cresterea consumului de lichide.

GRUPELE DE ALIMENTE

In urma analizei productiei de alimente si alimentatiei specifica tarii noastre, putem stabili patru grupe de alimente care trebuiesc consumate zilnic.
Grupa lactatelor :
- sunt bogate in proteine, calciu, fosfor, vitaminele B2 si B12;
- este grupa de alimente cea mai importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor si
dintilor;
- pe langa lapte si produsele lactate, mai contin calciu in special pestii care pot fi consumati cu oase cu tot, legumele care au frunze de culoare verde inchis, produsele din cereale integrale, siropul de struguri si fibrele. Doar ca valorile biologice ale acestora sunt mai scazute decat in cazul produselor lactate.

Produsele lactate sunt cele mai bogate in calciul atat de necesar
dezvoltarii sanatoase a oaselor si dintilor.
- apa continuta in iaurt contine vitamina B2 si nu trebuie aruncata;
- produsele lactate sunt bogate in grasimi saturate si colesterol. Din acest motiv, optati pentru orice tip de lapte si produse lactate degresate sau cu un continut scazut de grasimi;
- nu consumati lapte comercializat pe strada, cumparati lapte pasteurizat sau UHT;
- in cazul in care faceti acasa prajituri cu lapte, inainte de adaugarea zaharului stingeti flacara de sub oala in care preparati compozitia si nu fierbeti compozitia in care ati adaugat zahar. In caz contrar, zaharul si proteinele din lapte se vor uni si va scadea calitatea proteinelor.
Grupul carne – oua – fibre – seminte uleioase :
- acest grup include proteinele, vitaminele B (B1, B6 si B12) si vitamina A, fierul, zincul, fosforul, magneziul si legumele din familia fasole uscata;
- ouale si produsele din carne (in special carnea rosie) responsabile cu productia de celule sangvine se afla in acest grup. Contribuie la cresterea rezistentei la imbolnaviri si la intarirea sistemului imunitar. Sunt importante pentru regenerarea celulelor sanatoase care au fost afectate de terapiile impotriva cancerului. Dupa laptele matern, ouale sunt alimentele cu proteine de cea mai buna calitate. Contributia lor la cresterea colesterolului nu este atat de mare pe cat se crede.
- fierbeti oul 10 minute; daca il fierbeti mai mult, in jurul galbenusului se va forma un strat verde de sulfura de fier. Cand se formeaza acest strat, organismal dumneavoastra nu va mai putea utiliza fierul continut in ou;de proteine si fier.
- daca aceste alimente care contribuie la formarea de celule sangvine sunt consummate impreuna cu vitamina C, va creste capacitatea organismului de utilizare a fierului.
Consumati de cel putin 2 ori pe saptamana carne rosie.
- pentru o alimentatie sanatoasa consumati de doua ori pe saptamana peste cu un continut mare de Omega-3;
- pentru a spori aportul de fibre, consumati de cel putin doua ori pe saptamana legume din familia fasole;
- optati pentru carne fiarta, preparata sub presiune sau la cuptor, in locul celei prajite;acientiiu nevoi crescute de proteine si fier.
- nu consumati produse din carne de tipul salamului si cremvurstilor, care favorizeaza aparitia cancerului. In cazul in care le veti consuma, combinatile cu alimente bogate in vitamina C precum rosiile, ardeiul verde, fructele;
- nu consumati oua crude;
Semintele uleioase :
- aceste alimente sunt bogate in vitamine din grupa E, minerale, grasimi si proteine.
Semintele uleioase contin grasimi nesaturate, vitamina E si flavonoide, diminuand astfel riscul aparitiei bolilor cardiace si a cancerului.
- cu toate ca au un continut ridicat de grasimi, fiind din plante, nu contin colesterol.
Avand un continut energetic ridicat intr-un volum mic, se recomanda consumarea acestora de catre bolnavii de cancer. Continutul de zinc intareste sistemul imunitar.
- alunele sunt bogate in acizi grasi nesaturati, nucile sunt bogate in acizi grasi nesaturati si in acizi grasi Omega-3.
Grupa legumelor si a fructelor :
- au in compozitie in special apa;
- sunt bogate in vitamina C, vitamina B, predecesorii vitaminei A, fibre, fier, magneziu si vitamina E;
- favorizeaza cresterea si dezvoltarea;
- contribuie la regenerarea celulelor afectate de tratament;
- sunt importante pentru sanatatea pielii si a ochilor;
- au rol in cresterea rezistentei organismului la imbolnaviri.
Consumati zilnic cel putin 5 portii de legume si fructe.
- sunt necesare pentru producerea de celule sangvine.
- contribuie la buna functionare a intestinelor, datorita continutului de fibre previn constipatia.
- dau senzatia de satietate.
- nu preferati legumele incoltite (cartofii, ceapa) pentru ca au efect toxic.
- consumati legume si fructe variate si colorate. Legumele si fructele de culori diferite au un continut diferit de vitamine si minerale.
Grupa painii si a cerealelor :
- contin carbohidrati (complex de carbohidrati);
- sunt bogate in proteine, vitamine B (tot grupul de vitamine B cu exceptia vitaminei
B12) si fibre;
- graul, orezul, proumbul, cerelalele si produsele derivate din acestea tip faina, grau zdrobit, etc. se afla in acest grup;
- cerealele si produsele din cereale sunt alimente importante pentru sanatate, datorita continutului lor de vitamine, minerale, carbohidrati (amidon, fibre) si alte substante nutritive;
- mancarurile preparate din cereale nedecorticate sunt bogate in vitamine, minerale si fibre dietetice;
- continutul ridicat de fibre al acestor alimente regularizeaza activitatea intestinala.
Produsele pure
1 - Zaharul si produsele care contin zahar
- cresc consumul de energie si nu au valoare nutritiva!
- duc la aparitia cariilor dentare;imitati consumul de alimenaharoase.
- in cazul consumului in cantitate sporita duc la cresterea in greutate; din acest motiv evitati pe cat posibil aceste alimente;
- preferati sucul proaspat din fructe stoarse, laptele si produsele lactate;
- in cazul consumului de produse zaharoase spalati-va neaparat pe dinti.
ZAHARUL ALIMENTEAZA CELULELE CANCEROASE?
Persoanele cu un consum ridicat de zahar si alimente zaharoase se satura cu acestea si nu pot consuma un procent suficient de alimente cu valoare nutritiva ridicata. Zaharul si produsele zaharoase sunt sarace in substante nutritive comparativ cu vitaminele, mineralele si fibrele.
Pe durata tratamentului trebuie sa aveti ca scop principal aportul suficient de calorii si conservarea energiei si a greutatii corporale. Daca tindeti sa scadeti in greutate, nutritionistul dumneavoastra va poate recomanda o alimentatie zilnica bogata in calorii, spre exemplu bogata in zahar, pentru ca dumneavoastra sa luati in greutate. Daca aveti o greutate ideala si stabile sau tindeti sa luati in greutate, nu se recomanda consumul de zahar si produse zaharoase.
Zaharul nu duce direct la aparitia cancerului si nici la sporirea celulelor canceroase!
Dupa cum ati inteles si din propozitia de mai sus, consumul de zahar de catre persoanele bolnave de cancer nu este recomandat nu pentru ca ar alimenta celulele canceroase, ci pentru ca nu are valoare nutritiva.
Grasimile :
- au un aport crescut de energie;
- favorizeaza utilizarea in organism a vitaminelor care se dizolva in grasimi. Din acest punct de vedere, pentru a putea folosi aceste vitamine in salatele pe care le preparati, adaugati putin ulei lichid.
- comparativ cu celelalte grupe, acestea au caracteristici nutritive scazute .

SFATURI PENTRU O ALIMENTAtIE SUFICIENTA SI ECHILIBRATA

- consumati alimente diverse;
- nu sariti mesele, serviti zilnic 3 mese principale si 3 gustari.
Alimentele dulci si grase nu au valoare nutritiva si duc la cresterea in greutate.
- conservati-va greutatea corporala ideala;
- scadeti consumul de zahar si dulciuri;
- daca nu exista contraindicatii, mariti consumul de fibre;
- mariti consumul de legume si fructe;
- consumati alimente cu continut scazut de grasimi;
- scadeti consumul de sare;
- nu adaugati ulei suplimentar la mancarurile din legume si carne;
- respectati regulile de igiena;
- acordati importanta igienei orale si dentare;
- nu fumati;
- limitati consumul de alcool si cafeina;
- pregatiti si consumati corect alimentele.
Nu uitati :
O ALIMENTAtIE SUFICIENTA ªI ECHILIBRATA ESTE BAZA SANATAtII !

INAINTE DE INCEPEREA TRATAMENTULUI

Daca sunteti sanatos, in general nu este dificil sa consumati alimente suficiente pentru aportul necesar de substante nutritive. In timpul tratamentului, mai ales daca va confruntati cu complicatii derivate din tratament sau daca nu va simtiti bine, aceasta situatie devine dificila. Din acest motiv pentru a va putea recastiga puterea si a suporta boala si efectele secundare ale tratamentului s-ar putea sa fie necesara schimbarea regimului alimentar.
Pentru a va putea recastiga puterea si a suporta boala si efectele
secundare ale tratamentului s-ar putea sa fie necesara schimbarea
regimului alimentar.
La stabilirea diagnosticului primar doctorul va va informa asupra planului de tratament. Acest plan poate fi un program de terapie care include chimioterapie, radioterapie, interventie chirurgicala, terapie hormonala, terapie biologica (imunoterapie) sau parte din acestea. Toate aceste tratamente distrug celulele canceroase dar din pacate in timpul acestui process sunt afectate si celulele sanatoase. Din acest motiv pot aparea complicatii legate de tratamentul cancerului.
Unele din complicatiile enumerate mai jos pot influenta negativ consumul dumneavoastra de alimente :
- lipsa poftei de mancare;
- cresterea sau scaderea in greutate;
- ranile din cavitatea bucala si / sau faringe;
- uscaciunea gurii;
- problemele dentare sau gingivale;
- greturile;
- varsaturile;
- diareea;
- constipatia;
- senzatia de slabiciune;
- depresia;
Nu putem sti dinainte cate din aceste complicatii va vor afecta. Exista multi factori care influenteaza care din aceste complicatii va vor afecta si in ce grad. Intre acesti factori putem enumera:
- tipul de cancer;
- zona organismului afectata de cancer;
- tipul si durata tratamentului;
- doza tratamentului.
Multe din aceste complicatii sunt controlate si eliminate la finalul tratamentului. Solicitati medicului curant si asistentei informatii privind modificarile pe care le vor produce aceste complicatii si cum vor fi aceste modificari.
Caile de aport cu substante nutritive care va sunt necesare :
In timpul bolii trebuie sa consumati suficiente alimente pentru a asigura aportul de substante nutritive suficiente pentru urmatoarele situatii:
- a preveni lipsa de substante nutritive,
- a scadea efectele negative ale cancerului si tratamentului acestuia,
- pentru a creste la maximum calitatea vietii trebuie sa consumati suficiente alimente pentru a asigura aportul de substante nutritive.
Pregatiti-va pentru tratament !
Pana la inceperea tratamentului trebuie sa stiti exact daca acest tratament va va influenta si
daca da, in ce mod. Ca metoda de pregatire pentru tratament puteti considera acest proces
ca si „proces de concetrare asupra voastra si insanatosire”.
Ganditi pozitiv!
Temerile dumneavoastra privind complicatiile care pot aparea in timpul tratamentului le veti transforma in atitudine pozitiva, va veti exprima sentimentele si veti incerca sa aflati cat mai multe cu privire la cancer si terapie. Ca rezultat, veti fi pregatiti sa faceti fata eventualelor complicatii, veti avea situatia sub control si va veti mentine dorinta de vindecare. Eventualele complicatii care pot aparea in urma tratamentului pot influenta mult, putin sau deloc pofta de mancare a persoanelor. Chiar daca prezentati o complicatie care va afecteaza pofta de mancare, aceste complicatii sunt usoare si multe dintre ele vor disparea odata cu tratamentul cancerului. Exista si anumite medicamente care va pot ajuta sa tineti sub control eventualele complicatii.
Regim sanatos
- un regim sanatos are o importanta vitala pentru functionarea optima a organismului.
- daca aveti un regim sanatos, pe durata tratamentului va veti pastra forta, veti preveni deteriorarea tesuturilor organismului, va veti regenera tesuturile si va veti pastra rezistenta la infectii.
- persoanele cu o alimentatie sanatoasa au mai mult succes in tratarea complicatiilor care pot rezulta in urma tratamentului. De altfel, tratamentul anumitor tipuri de cancer este mai eficient la persoanele care se alimenteaza suficient si echilibrat.

PROCESUL DE TRATAMENT

Prevenirea problemelor de alimentatie din timpul tratamentului
Pe timpul tratamentului pacientul poate prezenta probleme de alimentatie. Problemele pot varia in functie de tipul de tratament. Eventualele probleme si recomandarile privind rezolvarea acestora pot fi enumerate dupa cum urmeaza :
1 - Initiativa chirurgicala
Pentru vindecarea plagilor operatorii si refacere, organismul are nevoie de mai multe calorii si proteine. In aceste perioade, multe persoane se confrunta cu dureri si senzatie de slabiciune. Datorita operatiei, se pot intampina dificultati in alimentatie. Capacitatea organismului de a utiliza substantele nutritive poate scadea ca urmare a indepartarii chirugicale a unor parti din gura, esofag, stomac, intestin subtire, colon sau rect.
Recomandari privind alimentatia postoperatorie:
Daca ati avut o interventie chirurgicala, nu uitati ca efectele legate de operatie vor disparea in cateva zile. Anumite medicamente si anumite modificari din alimentatie va pot ajuta sa diminuati efectele existente. Daca aceste efecte nu dispar, adresati-va medicului dumneavoastra curant, asistentei sau nutritionistului.
Alimentatia sanatoasa postoperatorie va poate ajuta sa:
- va simtiti bine;
- mentineti un nivel ridicat al energiei si fortei proprii;
- va mariti greutatea corporala si depozitul de substante nutritive din organism;
- tolerati eventualele complicatii legate de tratament;
- va insanatositi rapid si sa va reveniti.
2 - Radioterapia
Eventualele complicatii care se pot dezvolta in raport cu radioterapia sunt legate de zona iradiata, marimea acesteia, doza totala de radiatii si numarul tratamentelor. Tabelul de mai jos indica complicatiile de alimentatie in functie de zona iradiata :
Z


Zona iradiata

Complicatiile de alimentatie

Creier, cort spinal.

Greturi, varsaturi.

Limba, corzi vocale, amigdale, glande
salivare, faringe, zona nazala.

Gust amar si roseata in gura, durere sau
dificultate la inghitire, modificarea simtului
gustativ, pierderea gustului, dureri in gat,
uscaciunea gurii.

Plaman, esofag, piept.

Dificultati la inghitire, arsuri ale stomacului.

Intestinul subtire sau gros, prostata, cervix,
uter, rect, pancreas.

Scaderea poftei de mancare, greturi,
varsaturi, diaree, gaze, balonare, dificultate
in consumul produselor lactate.

ona iradiata Complicatiile de alimentatie
De regula, complicatiile incep in a 2-a sau a 3-a saptamana de tratament si ating maximul cand tratamentul este efectuat in proportie de 2/3. Dupa finalizarea radioterapiei multe din complicatii dispar in 2-3 saptamani. Uneori poate dura mai mult. Daca apare vreo complicatie puteti solicita personalului medical medicamente sau modificarea regimului alimentar sau orice alte sfaturi.
Alimentatia sanatoasa pe durata radioterapiei va va ajuta:
- sa va simtiti mai bine;
- sa va pastrati energia si puterea;
- sa va sporiti greutatea corporala si depozitele de substante nutritive si organism;
- sa tolerati eventualele complicatii legate de tratament;
- sa va insanatositi rapid si sa va reveniti.
3 - Chimioterapia
Este o metoda utilizata pentru distrugerea tumorii cu medicamente puternice. Chimioterapia dauneaza atat celulelor canceroase cat si celor sanatoase. Maduva osoasa, parul si sistemul digestiv de la gura pana la rect sau anus sunt cele mai afectate. In general, complicatiile enumerate mai jos impiedica consumul de alimente:
- pierderea apetitului;
- modificarile olfactive si gustative;
- ranile de la nivelul cavitatii bucale si sensibilizarea mucoasei;
- greturile;
- varsaturile;
- modificarea functiilor intestinelor;
- slabiciune, oboseala;
- numarul scazut de leucocite care creste riscul infectiilor;
- modificari ale greutatii corporale.
In cazul in care intampinati complicatii legate de chimioterapie adresati-va personalului medical.
Alimentatia sanatoasa in timpul chimioterapiei va va ajuta :
- sa va simtiti mai bine;
- sa va pastrati energia si puterea;
- sa va sporiti greutatea corporala si depozitele de substante nutritive si organism;
- sa tolerati eventualele complicatii legate de tratament;
- sa va insanatositi rapid si sa va reveniti.
Recomandari adresate bolnavilor care fac chimioterapie :
- incercati sa mancati inaintea tratamentului. Consumarea unei mese usoare inainte de tratament va va ajuta sa tolerati mai bine tratamentul.
- in timpul chimioterapiei va veti putea simti obositi. Slabiciunea este frecventa in timpul chimioterapiei. Daca nu vi se indica altfel, optati pentru o dieta echilibrata, care contine proteine (carne, lapte, oua, etc.).

EFECTE SECUNDARE CARE POT APAREA IN TIMPUL TRATAMENTULUI

In prima parte a acestei brosuri am mentionat terapia alimentara, importanta alimentatiei suficiente si echilibrate si principalele grupe de alimente. In acest capitol veti afla ce trebuie sa faceti pentru combaterea anumtor efecte secundare legate din tratamentul cancerului.
Pierderea apetitului :
Pierderea apetitului este cea mai frecventa complicatie legata de boala si tratament. Nu se stie exact ce duce la pierderea poftei de mancare. Tratamentele, boala in sine sau anumite sentimente precum teama, frica pot duce la pierderea apetitului. Uneori greturile, varsaturile sau modificarile de gust si miros poate duce la scaderea poftei de mancare. Daca acesta este motivul, cereti sprijinul doctorului sau asistentei pentru controlarea acestor complicatii.
La unele persoane pierderea apetitului dureaza una sau cateva zile, pentru altele poate fi permanenta.
Iata cateva recomandari practice pentru combaterea pierderii apetitului :
- consumati alimente care va plac, cu un continut crescut de calorii;
- incercati sa mancati putin si des;
- nu consumati lichide in timpul mesei pentru ca pot cauza balonarea.
In cazul in care nu va revine apetitul si pierdeti in greutate solicitati
sprijinul personalului sanitar.
- Incercati sa mancati impreuna cu familia si cei dragi, intr-o atmosfera placuta.
- Nu intrati in bucatarie cat se pregateste mancarea; mirosul mancarii poate duce la disparitia poftei de mancare.
- Cu cel putin jumatate de ora inainte de masa faceti exercitii 10-15 minute; va vor face pofta de mancare.
- Incercati ca pe durata mesei sa stati departe de stres.
- Servirea mesei intr-un cadru elegant poate creste pofta de mancare. Nu uitati: „O mancare buna se mananca intai din ochi, apoi cu nasul si abia la urma cu gura”.
- Profitati de momentele in care va simtiti bine si serviti o masa copioasa. Multe persoane au un apetit mai bun de dimineata pentru ca sunt odihnite.
- Nu mancati imediat dupa tratament.
- Daca este posibil, incercati sa mancati ceva si in orele de odihna. Nu va va afecta apetitul pentru masa urmatoare.
- Mancarurile care se inghit dupa o masticatie indelungata nu sunt nutritive; incercati sa evitati acest tip de mancare.

Cresterea greutatii corporale :
Unii pacienti iau in greutate in timpul tratamentului. In special medicamentele administrate in cancerul de san, prostata si ovar, terapia hormonala si chimioterapia pot duce la cresterea greutatii corporale. Daca simtiti ca ati luat in greutate, in loc sa tineti regim pe cont propriu intrebati medical despre cauza luarii in greutate. Anumite medicamente cauzeaza edeme, adica retinerea apei in organism si duc la cresterea greutatii corporale. Daca va aflati intro astfel de situatie medicul dumneavoastra curant va va directiona catre nutritionist in vederea scaderii aportului de sodiu. Acest aspect este important, pentru ca sarea si sodiul fac ca organismul sa retina mai multa apa. Medicul va poate recomanda de asemenea medicamente diuretice, care sa determine eliminarea excesului de apa din organism.
In cazul in care ati luat in greutate datorita consumului mare de calorii, cereti ajutorul nutritionistului. Nutritionistul va va ajuta sa slabiti sanatos cu ajutorul unei diete echilibrate, potrivita stilului dumneavoastra de alimentatie, cu energie si substante nutritive suficiente.
Diminuarea simtului gustativ si olfactiv :
In functie de tratamentul pe care il urmati, anumite celule care ajuta la simtul gustativ pot fi afectate si in acest fel poate scadea simtul gustativ. In special alimentele cu un continut ridicat de proteine va vor lasa in gura un gust metalic. Multe alimente pot parea fara gust. Chimioterapia, radioterapia sau tumoarea in sine pot cauza aceste probleme. Dupa terminarea tratamentului simturile olfactiv si gustativ vor reveni la normal.
Iata cateva secrete eficiente impotriva problemelor gustative si olfactive:
- Pregatiti alimente cu un miros placut,
- In cazul in care gustul carnii rosii vi se pare ciudat, incercati sa consumati carne alba, oua sau produse lactate.
- Incercati sa schimbati aroma carnii prin marinare,
- Incercati bauturi acre precum limonada sau suc de portocale,
- Serviti bauturile la temperatura camerei,
- Adaugati un plus de gust mancarurilor dumneavoastra prin condimentare,
- Optati pentu alimente cu aspect si culori diferite,
- Puteti apela la bomboane mentolate sau bomboane cu lamaie pentru a combate uscaciunea gurii,
- Clatiti-va gura inainte si dupa masa,
- Evitati mirosul de mancare si alimentele urat mirositoare.
Dificultatile la inghitire :
Faptul ca celulele din interiorul gurii, gatului si esofagului nu se pot regenera, datorita cauzelor precum sensibilitatea crescuta a organismului in fata microbilor, aportul insufficient de lichide sau igiena deficitara a cavitatii bucale, in timpul chimioterapiei pot aparea uscarea, inrosirea sau rani ale gurii, gatului, esofagului. Aceasta situatie poate cauza dificultati de inghitire si implicit la scaderea consumului de alimente si o sensibilitate fata de microbi.
In situatii de acest gen:
- Optati pentru alimente moi, nu mancati alimente tari, coaja tare de paine, pesmet;
- Nu serviti bauturi alcoolice si tutun;
- Incercati sa mancati putin si des;
- Optati pentru alimente lichide, cu un continut sporit de calorii si valoare nutritiva mare.
Senzatia e saturatie (balonarea) si indigestia :
- Nu consumati alimente grase, prajite in ulei
- Nu consumati alimente care provoaca gaze (fasole, alimente cu tarata, porumb, ardei
verde, ceapa, ridichi, varza, conopida);
- Incercati sa mancati incet, mestecand bine, des si in cantitati mici;
- Nu va culcati imediat dupa mese;
- Zaharul din lapte (lactoza) produce gaze in organism; la cumpararea laptelui optati
pentru cel fara lactoza.

Greturile si varsaturile

Greturile si varsaturile sunt complicatiile cele mai frecvente ale interventiilor chirugicale, chimioterapiei si radioterapiei. Unele persoane varsa imediat dupa interventia chirurgicala, altele dupa doua sau trei zile. In asemenea cazuri medicamentele antiemetice va pot ajuta sa controlati aceasta complicatie. Indiferent de cauza greturilor, acestea va vor impiedica sa va alimentati suficient si sa luati substantele nutritive de care aveti nevoie.
Iata cateva recomandari pentru rezolvarea problemei greturilor :
- Cereti medicului dumneavoastra medicamente antiemetice, care sa va ajute sa controlati greturile si varsaturile.
- Optati pentru alimente usor de digerat pentru stomacul dumneavoastra, precum:

  • Alimente uscate precum toast, cracker;
  • Iaurt;
  • Cartofi fierti, pilaf;
  • Pui fara pielita (fiert sau la cuptor);
  • Supe groase, concentrate.

- Evitati urmatoarele:

  • Mancarurile grase si prajite;
  • Alimentele prea dulci precum bomboane, torturi, piscoturi;
  • Mancarurile fierbinti sau condimentate;
  • Alimentele cu miros puternic.

- Mediul inconjurator trebuie sa fie curat, fara mirosuri;
- Serviti masa in cantitati mici si la intervale mici;
- Evitati sa serviti lichide in timpul meselor;
- Odihniti-va dupa mese;
- Nu va culcati pe spate imediat dupa mese;
- Daca aveti greturi matinale, mancati cracker inainte de a cobori din pat;
- Alimentele reci si moi sunt mai bine tolerate, optati pentru aceste tipuri de alimente;
- Acordati importanta igienei orale.

Mucozitatile :
Dupa tratamentul cancerului mucoasa intregului sistem gastrointestinal si in general
mucoasa bucala sunt afectate.
In aceste situatii:
- Evitati alimentele cu bucati mari, crude, acide, foarte reci, iuti, acre, condimentate;
- Incercati sa mancati alimente de consistenta moale;
- Inainte de masa faceti gargara cu solutii care contin anestezic local.
Stomatita :
Este infectarea mucoasei bucale. Chimioterapia, radioterapia si multe afectiuni sistemice pot
duce la probleme bucale.
In astfel de situatii:
- Efecuati igiena orala inainte si dupa masa;
- Acordati atentie igienei orale, mentineti-va gura curata, moale si umeda;
- Nu consumati alcool si tutun;
- Daca aveti buzele uscate folositi substante de inmuiere;
- Folositi periute moi pentru dinti;
- Daca placa dentara va raneste gura, scoateti-o;
- Evitati alimentele cu acid, sarate, condimentate;
- Consumati multe lichide.

Constipatia – diareea :
In tratamentul cancerului, flora intestinala sufera anumite modificari si acestea pot cauza constipatie sau diaree.
Diareea :
In cazul diareei scopul principal este refacerea lichidelor si electrolitilor eliminati prin scaun.
- Pentru a creste aportul de lichide si refacerea electrolitilor eliminati, pe langa apa, consumati iaurt de baut cu sare, suc de mere si ceai neconcentrat;
- Consumati pilaf fara grasimi, toast, cartofi fierti, macaroane, banane, piersici;
- Evitati alimente cu fibre, care produc gaze, precum fasole uscata, conopida, ridichi, fasole, varza, paine cu tarata;
- Evitati cafeaua, ceaiul concentrat, tutunul si dulciurile;
- Evitati orice fel de condimente, muraturi, mancaruri iuti si prajite, bauturi alcoolice;
- Nu optati pentru bauturile gazoase si care contin cafeina;
- Incercati sa mancati putin si des;
- Evitati alimentele prea calde sau prea reci, consumati alimentele la temperature camerei;
- Daca simtiti ca provoaca o intensificare a diareei, evitati lapte si produse lactate.

Constipatia :

Constipatia reprezinta scaderea frecventei scaunelor, cu scaune dificile si dureroase.
Constipatia este mai des intalnita decat diareea. Constipatia poate apare ca urmare a medicamentelor, inactivitatii sau obiceiurilor alimentare.
Iata cateva recomandari pentru prevenirea constipatiei :
- Incercati sa consumati alimente care contin fibre, precum fasolea uscata si legume
din aceeasi familie, produse din cereale integrale, paine cu tarata, macaroane cu
tarata, fructe uscate;
- Pentru a spori aportul de fibre consumati legumele si fructele cu coaja comestibila
impreuna cu coaja, dupa ce au fost bine spalate;
- Incercati sa consumati multe lichide, in special caldute (8-10 pahare);
- Incercati sa fiti mai activi.

Cum trebuie procedat in cazul anemiei asociate cancerului :
Medicamentele administrate pe durata tratamentului pot produce anemie. In acest scop:
- Incercati sa consumati resurse de fier precum carne (mai ales rosie), oua, fasole
uscata, sirop de struguri, fructe uscate, legume cu coaja verde;
- Pentru ca fierul sa fie retinut in organism, sporiti consumul de vitamina C;
- Incercati sa consumati alimente care contin acid folic si vitamina B12;
- Diminuati consumul de ceai, deoarece scade absorbtia fierului; in cazul in care
consumati ceai, serviti-l cu 1 ora inainte de masa sau dupa masa.

Scaderea sistemului imunitar :
Cancerul si tratamentul acestuia actioneaza asupra celulelor sangvine care ne apara
impotriva bolilor si organismelor straine, scazand imunitatea organismului. In concluzie,
organismul dumneavostra nu se poate lupta cu infectiile, corpii straini si substantele straine,
la fel ca cel al unui om sanatos.
In procesul alocat tratamentului cancerului uneori corpul dumneavoastra isi poate pierde
rezistenta si nu se va putea impotrivi imbolnavirilor. Pana cand sistemul dumneavoastra imunitar va fuctiona ca inainte, trebuie sa acordati atentie anumitor aspecte. Trebuie in primul rand sa evitati anumite alimente care pot contine bacterii.
Recomandari pentru persoanele cu sistemul imunitar slabit :
Alimentele care trebuiesc evitate :
- Carnea si produsele din carne crude sau insuficient preparate, ouale si fructele de mare;
- Alimentele afumate (peste) si pestele in saramura;
- Laptele, branza si chiar iaurtul, toate produsele lactate nepasteurizate;
- Legumele nedecojite;
- Legumele si fructele nespalate, crude, mucegaite;
- Fructele mici, care se decojesc greu (prune, struguri, etc.);
- Orice legume incoltite;
- Sucurile de legume si fructe nepasteurizate;
- Miere nepasteurizata;
- Orice alimente mucegaite si expirate.

SIGURANTA ALIMENTATIEI

Cand aveti sistemul imunitar slabit, aveti mare grija la cumpararea, prepararea alimentelor precum si in cazul servirii mesei in localuri. In acest capitol va vom da cateva sfaturi pentru scaderea riscului de imbolnavire cu bacterii si alte organisme in perioada in care organismal dumneavoastra are o rezistenta scazuta.
Reguli de respectat in alimentatie :
- Spalati-va pe maini inainte si dupa prepararea mancarii, precum si inainte de a manca;
- Pastrati alimentele la 40C sau sub aceasta temperatura;
- Preparati mancarea la cel putin 70°C;
- Fierbeti carnea pana la disparitia zonei rosiatice din interior. Temperatura de preparare a carnii rosii este de cel putin 70°C, iar a carnii albe de cel putin 80°C;
- Spalati ouale inainte de folosire si fierbeti-le pana la intarirea completa a albusului, aproximativ 10 minute;
- Inainte de a decoji legumele si fructele spalati-le sub un jet de apa;
- Aruncati alimentele cu aspect straniu si miros urat, nu le gustati;
- Nu mentineti mancarea gatita la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
Reguli de respectat in timpul dezghetarii alimentelor :
- Alimentele congelate se vor dezgheta fie la cuptorul cu microunde fie in frigider, nu la temperatura camerei sau pe calorifer;
- Dezghetati alimentele intr-un vas pentru ca apa provenita din dezghetare sa nu atinga celelalte alimente;
- Inainte a a prepara alimentele asigurati-va ca sunt bine dezghetate;
- Nu recongelati alimentele decongelate.
Reguli de respectat la cumparare :
- Verificati data expirarii alimentelor si asigurati-va ca sunt proaspete;
- Nu cumparati alimente cu ambalajul rupt, zdrobit sau deteriorat, conservele umflate sau ruginite;
- Nu cumparati legumele si fructele patate sau strivite;
- Nu cumparati alimente expuse in aer liber. Nu cumparati dulciuri care contin frisca si nu au fost depozitate in frigider;
- Nu preferati bauturile servite gratuit;
- Nu cumparati oua sparte, crapate si care nu sunt pastrate in frigier;
- Luati produsele din frigider la finalul cumparaturilor si depozitati-le imediat in frigiderul dumneavoastra.
Reguli de respectat la servirea mesei la local :
- Serviti masa devreme pentru a evita aglomeratia;
- Asigurati-va ca mancarea este proaspata;
- Evitati alimentele cu risc ridicat precum salatele din bar, mezelurile, aperitivele, sosurile depozitate la temperatura camerei si cele comercializate ambulant.
Reguli de respectat la domiciliu :
Igiena individuala :
- In cadrul fiecarei faze a prepararii mancarii spalati-va mainile cel putin 15 minute cu apa calda si sapun;
- Spalati-va mainile inainte si dupa masa, precum si dupa contactul cu resturile menajere.
Locurile de activitate si instrumentele de bucatarie :
- Folositi blaturi de tocat separate pentru alimentele fierte si cele crude,
- Spalati negresit blatul de tocat dupa fiecare utilizare. Blaturile vor fi curatate o data pe saptamana cu solutie care contine 1 masura clor si 10 masuri apa,
- Curatati resturile alimentare de pe chiuveta, blatul de gatit si aparatura de bucatarie, care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, cu o solutie de 1 masura clor si 10 masuri apa.
Zona chiuvetei :
- Puneti sapun langa chiuveta pentru a va putea spala mainile;
- Optati pentru prosoape de hartie pentru uscarea mainilor;
- Schimbati buretele de vase o data pe saptamana;
- Curatati buretii de vase cu o solutie de 1 masura clor si 10 masuri apa;
- Pastrati alimentele departe de zona chiuvetei si nu le depozitati impreuna cu materialele de curatenie;
- Folositi detergent lichid pentru tavile si farfuriile spalate manual.
Frigiderul :
- Pastrati frigiderul curat; stergeti imediat mancarea varsata, controlati resturile
alimentare, curatati rafturile si usa frigiderului;
- Curatati o data pe saptamana frigiderul cu o solutie de 1 masura clor si 10 masuri apa;
- Mentineti temperatura frigiderului intre 1 si 4 grade, iar a congelatorului la -15 grade;
- Nu puneti in frigider mancarea care nu s-a racit. In caz contrar, veti determina scaderea temperaturii frigiderului si alterarea celorlalte alimente. Cu cat dezghetati mai repede mancarea, cu atat va scadea productia de bacterii. In acest scop, inainte de a depozita mancarea in frigider, asezati vasul intr-o tava cu gheata si cand ajunge la temperatura camerei inchideti vasul si asezati-l in frigider.
- Consumati mancarea gatita in cel mult doua zile;
- Depozitati ouale in frigider fara sa le spalati si in spatiu inchis. Cand spalati ouale, porii (orificiile) invizibili de la suprafata acestora se deschid, ouale se invechesc repede si imprastie
bacterii. In acest scop, aruncati toate ouale crapate si sparte.
- Aruncati la gunoi alimentele expirate;
- Aruncati alimentele mucegaite precum iaurt, branza, paine, legume, fructe si bulion. Nu aruncati numai zona mucegaita, pentru ca nu inseamna ca ati curatat tot mucegaiul.
Dulapurile :
- Aruncati toate alimentele care par stricate, crapate, sparte;
- Asezati alimentele al caror termen de expirare este apropiat mai accesibil de usa dulapului. Nu consumati alimente cu termen expirat;
- Acordati atentie curateniei zonei unde depozitati alimentele, controlati existent insectelor si rozatoarelor.