Primul call center din Romania pentru servicii de second opinion de la spitalele din Turcia
Mamografia anuala este obligatorie pentru femeile cu varsta peste 40 ani

Mamografia anuala este obligatorie pentru femeile cu varsta peste 40 ani

Cancerul mamar este cu siguranta unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer intalnit la femei. Totusi, ca in cazul mai multor tipuri de cancer, diagnosticarea si tratamentul precoce, in cazul cancerului la san, salveaza vieti. Pentru a asigura diagnosticarea acestei boli, este important pentru toate femeile cu varsta peste 40 ani sa efectueze mamografii periodice. Persoanele din grupe speciale de risc trebuie sa efectueze investigatii medicale mai frecvent. Va rugam sa luati in serios sanatatea dumneavoastra si testele de screening, daca exista cazuri de cancer la rudele de gradul intai, in special in cazul mamei si al matusilor.

Profesorul Metin Cakmakci, Medic Specialist din cadrul Centrului Medical Anadolu, Chirurg Generalist, raspunde intrebarilor noastre legate de cancerul la san.

Ce ar trebui sa faca femeile pentru o diagnosticare precoce?
Femeile ar trebui sa efectueze investigatii medicale regulate dupa varsta de 40-50 ani. Recomandam examene, mamografii si ecografii anuale pentru femeile trecute de 40 ani. Totusi, persoanele din grupele speciale de risc trebuie sa efectueze investigatii medicale mai frecvent. Structura mamara poate impiedica obtinerea unei imagini clare in cazul mamografiei. Atunci, recurgem la studii IRM.

Cat de importanta este mamografia?
In zilele noastre, mamografia este cea mai buna metoda de diagnosticare a cancerului mamar. Totusi, exista multe tumori pe care mamografia nu le poate depista. Uneori, mamografia poate oferi un rezultat normal, cu toate ca exista o tumoare mamara. Cu alte cuvinte, un rezultat normal al mamografiei nu se traduce mereu in lipsa cancerului mamar. Sustin idea efectuarii unei ecografii suplimentar mamografiei. Mamografia detecteaza tumorile in proportie de 85%. Sunt cazuri in care mamografia este ineficienta din motive tehnice. Nu putem depista ceea ce cautam. Atunci, apelam la metode alternative, cum ar fi studiul IRM.

Cand ar trebui cineva sa suspecteze aparitia cancerului mamar?
Este foarte important pentru femei sa se auto-examineze in mod regulat si sa solicite imediat o parere medicala, daca descopera ceva anormal, cum ar fi o umflatura. Umflaturile nu se limiteaza numai la nivelul sanului; acestea pot fi simtite in regiunea axilei. Alte simptome pot include scurgeri din mamelon, edem „coaja de portocala” la nivelul pielii in stadii avansate si schimbarea culorii pielii de pe san. Totusi, important este sa se initieze testele de screening intr-o faza incipienta, inainte de aparitia simptomelor si acuzelor. Astfel, se va asigura depistarea cancerului intr-o faza incipienta. Datorita mamografiei si altor metode, tumorile pot fi depistate inainte de a se dezvolta complet.

Este operatia obligatorie?
Mai intai, trebuie sa stabilim un diagnostic, iar in cazul in care este vorba despre cancer, trebuie sa determinam cat de mult s-a intins. Trebuie sa prelevam o proba din tesutul respectiv. Dupa stabilirea tipului de cancer si a gradului, in general, primul pas consta in excizia chirurgicala a tumorii. Nu exista o singura metoda chirurgicala. Metoda este stabilita conform stadiului bolii, dimensiunii si gradului de extindere, impreuna cu preferintele de tratament ale pacientei. Preferam intotdeauna sa pastram sanul si nu sa il extirpam. Nu intentionam sa inlaturam intregul san; in schimb, dorim sa indepartam tumoarea numai conform anumitor reguli. Totusi, acest lucru nu este intotdeauna posibil.