Primul call center din Romania pentru servicii de second opinion de la spitalele din Turcia
Tehnologie
Aparatele revolutionare ale anului 2021

TRUEBEAM

TrueBeam STx, dispozitivul radioterapeutic cel mai avansat din punct de vedere tehnologic folosit în tratarea cancerului, furnizează tratamentul cu ajutorul opțiunii sale de fascicule nefiltrate compensate ce permite razelor să ajungă extrem de repede la pacient. Cea mai importantă caracteristică este aceea că este un dispozitiv superior ce combină toate tehnicile avansate de radioterapie precum IMRT, IGRT, RT cu impulsuri, Rapidarc, SRT și SBRT. Astfel, toate noile tehnici radioterapeutice ale ultimilor ani sunt combinate într-un singur dispozitiv și, dacă se dorește acest lucru, tratamentul poate fi efectuat cu opțiunea fasciculului real nefiltrat pentru cel mai rapid, sigur și eficient tratament.

O altă caracteristică importantă a dispozitivului este aceea că, având o acuratețe de sub 0,5 mm, poate determina ținta cu o sensibilitate extrem de mare și poate îndrepta radiațiile asupra tumorii într-un timp foarte scurt. Tratamentul fiind redus de 4 până la 8 ori, se reduce și timpul petrecut de pacient într-o anumită poziție fără a se mișca în decursul iradierii. Astfel nesiguranța cauzată de mișcările tumorii în timpul tratamentului pacientului este de asemenea redusă la minim.

Ce este TRUEBEAM?

Dispozitivul Truebeam STx a fost suplimentat cu un al doilea sistem și mai sensibil ce amplasează pacientul în poziția de tratament și oferă posibilitatea monitorizării ritmului respirator, controlul și corectarea poziției. Datorită acestui sistem suplimentar denumit Novalis-ExacTrac, este posibilă o corectare sexdimensională a poziției. Cu Trubeam este posibilă radioterapia sub ghidajul unei imagistici mai puternice și aplicarea fasciculelor pe volumul țintit cu o marjă mai scăzută. Astfel, suntem cu un pas mai aproape de prevenirea iradierii țesutului sănătos. Cu noua opțiune de producție și aplicare a radiațiilor concepute diferit față de alte metode de tratament, s-a deschis calea spre o noua eră a tratamentului cancerului.
Toate noile tehnici de radioterapie sunt furnizate într-un singur dispozitiv

 • În vreme ce dispozitivul poate efectua orice tip de iradiere simplă, mai beneficiază și de o tehnică conformă de modelare a radiațiilor în funcție de structura tumorii, tehnici IMRT (radioterapie cu intensitate modulabilă)  precum și RapidArc ( un tratament bazat pe ajustarea intensității volumului ce scurtează perioada de tratament a pacientului) și metode de radiochirurgie cu cele mai sensibile posibilități de imagistică și aplicare.
 • Tot cu ajutorul dispozitivului Truebeam STx, este acuma posibilă tehnica radiochirurgicală SRS care concentrează asupra unei ținte tridimensionale o doză ridicată și ca atare reușește să obțină aceleași rezultate ca îndepărtarea chirurgicală a țintei.
 • Prin intermediul dispozitivului se poate realiza și tehnica SBRT în cadrul căreia tumorile cu volum mic din orice parte a corpului sunt tratate în siguranță în mai puține sesiuni (3-5 sesiuni).

Țesutul sănătos este protejat și perioada de tratament scurtată de 4 până la 8 ori
Cea mai importantă caracteristică a dispozitivului este că funrizează un tratament mai rapid, mai sigur și mai eficace.
Cu ajutorul acestui dispozitiv este posibilă determinarea unei ținte cu o acuratețe sub 0,5 mm și aplicarea radiațiilor asupra sa într-un timp foarte scurt. Datorită acestei caracteristici ce îi permite aplicarea unei doze foarte mari într-o singură sesiune, este posibilă aplicarea cu succes a tratamentului într-un număr total de 3-5 sesiuni în loc de 25-35 sesiuni. Deoarece tratamentul este redus cu 4 până la 8 ori, se reduce și timpul pe care pacientul trebuie să îl petreacă într-o anumită poziție în timpul iradierii fără a se mișca. Astfel, nesiguranța cauzată de deplasările tumorei în timpul tratamentului pacientului este de asemenea redusă la minim. Radioterapia are capacitatea de se a concentra asupra centrului țintei iar acest lucru înseamnă că țesutul sănătos este afectat de mai puține radiații. Deasemenea, datorită abilității dispozitivului de a monitoriza ritmul respirației în timpul aplicării radiațiilor asupra organelor  precum plămânii, ficatul și sânii, ce au nevoie de respirație, înseamnă că țesuturile sănătoase sunt mai puțin vătămate și există posibilitatea aplicării unei doze mai mari.
Verifică acuratețea aplicării la intervale de milisecunde
Dispozitivul ,care este modelul tehnologic cel mai avansat dintre dispozitivele de genul acceleratoarelor liniare folosite în continuare în radioterapie, aplică întregul tratament prin control computerizat. Sistemul reduce erorile umane la minim și verifică acuratețea aplicării pe parcursul tratamentului prin verificări la intervale de milisecunde cu ajutorul sistemului colimator localizat în creierul său pentru a se asigura că pacientul este tratat conform planului. Sistemul colimator din dispozitiv asigură că radiațiile sunt constant verificate astfel încât pacientul poate primi tratamentul în forma cea mai corectă. Sistemul ce afișează tabla de tratament și poziția pacientului funcționează sincronizat crescând viteza și acuratețea poziționării pacientului.
Furnizează tratament pentru toate tumorile ce necesită radioterapie
Toate tumorile ce necesită radioterapie pot fi tratate în siguranță cu ajutorul acestui dispozitiv. Este îndeosebi  util pentru tumori localizate în cap și tumorile cu volum mic  din organism dar amplasate în apropierea unor organe de ric. Dispozitivul furnizează o metodă adecvată pentru tratarea tumorilor pulmonare și spinale și pentru radioterapia de serie secundă. Datorită calității de acuratețe, cu ajutorul dispozitivului se pot efectua procedurile similare radioterapiei cu cuțit Gamma pentru tumorile localizate în cap ce nu se pretează terapiei cu cuțitul Gamma  din cauza dimensiunii și a locației.
Care sunt avantajele?
Fiind dispozitivul tehnologic de cel mai înalt nivel în tratmentul cancerului, Truebeam STx furnizează pacientului unele avantajele foarte importante:

 • Face posibilă tratarea tumorii cu o doză mare într-un timp foarte scurt. Perioada de radioterapie este redusă datorită capacității de aplicare a radiațiilor într-un timp foarte scurt , crescând în același timp acuratețea tratamentului și comfortul pacientului.
 • Calitatea imaginii este extrem de sporită, deci radiologii au posibilitatea de a vedea mai bine detaliile mici.
 • De asmenea, cu ajutorul sistemelor IGRT (radioterapie ghidată de imagini)  ajustarea exactă a poziției țintei  poate fi efectuată cu mai multă sensibilitate și într-un timp mai scurt.
 • Radiațiile suplimentare aplicate pacienților de către sistemele de imagistică sunt cu 25 la sută mai puține cu acest sistem.
 • Deoarece acuratețea mecanică este sub un milimetru, acest lucru este de o importanță vitală în ceea ce privește concentrarea razelor asupra țintei în mod corect. Tocmai această caracteristică face ca tratamentul pacientului să fie efectuat conform planului.
 • Capacitatea sistemului mecanic de a se mișca mai repede decât alte dispozitive reduce perioada de tratament de 4 până la 8 ori.

CYBERKNIFE

O noua speranţă pentru pacienţii diagnosticaţi cu tumori, care nu pot fi tratate cu metode conveţionale de radioterapie, sau care necesita interventii chirurgicale complicate sau tumori inoperabile.

CE ESTE RADIOCHIRURGIA  CYBERKNIFE ?
Radiochirurgia CyberKnife este un tratament radioterapeutic noninvaziv, ce foloseste energie de mare intensitate, care trimite din diverse unghiuri fascicule foarte precise de radiaţie. CyberKnife este atât de precis, încît fasciculul de radiaţie poate fi aplicat şi in cazul unor tumori cu forma neregulata, chiar si al celor care se afla în apropierea organelor vitale.
Aceasta caracteristica permite, ca Cyberknife sa poata fi aplicat în multe cazuri, inclusiv, in cazuri considerate inoperabile sau netratabile prin metoda chirurgicala sau alte metode de tratament – oferind multor pacienti o noua speranta de viata.

CARE SUNT CAZURILE CE POz FI TRATATE CU CYBERKNIFE?
CyberKnife este recomandat de FDA pentru tratarea tumorilor sau leziunilor aflate în orice parte a corpului pentru care este indicată radioterapia. Pacienţii trebuie sa consulte medicul pentru a  determina, dacă CyberKnife este cel mai potrivit  mod de tratament pentru ei. Cazurile ce pot fi tratate cu CyberKnife sunt:

 • Tumori primare sau metastaze cerebrale
 • Tumori ale coloanei vertebrale
 • Tumori ale maduvei spinarii
 • Tumori ale organelor  cu tesuturi moi (Plămâni, Rinichi, Ficat, Pancreas)
 • Neurinoame acustice
 • Meningioame /tumori craniene
 • Tumori ale glandei pituitare
 • Reziduuri  sau recidive tumorale
 • Malformatii arteriovenoase
 • Tulburari functionale, ca nevralgia trigeminală

CARE SUNT AVANTAJELE  TRATAMENTULUI CU  CYBERKNIFE ?
Tratament fără durere
Nu sunt dureri asociate radioterapiei  prin intermediul sistemului de radiochirurgie CyberKnife.
Tratament care nu necesită utilizarea unui cadru
Proprietatea Cyberknife de a corecta miscarea pacientului elimina durerea şi dezavantajele asociate folosirii unui cadru metalic utilizat in alte technici stereotaxice .
Tratament utilizabil în orice parte a corpului
Unicitatea conceptiei Cyberknife face posibil tratamentul leziunilor sau tumorilor din orice parte a corpului, ceea ce reprezinta o abordare cu totul noua in radiochirurgie. Radioterapia poate fi administrată atât creierului şi coloanei vertebrale cât şi organelor cu  ţesuturi moi cum sunt plămânii, ficatul, rinichii.
Tratament ambulatoriu
Tratamentul cu Cyberknife reduce în mod substanţial riscul complicaţiilor şi perioada de refacere necesară după intervenţiile chirurgicale. Cu CyberKnife este posibilă o radiochirurgie treptată. Doza totală de radiaţie poate fi împărţită în două până la cinci doze mai mici care pot fi administrate în cîteva zile consecutive. Această proprietate  protejeaza mai bine ţesuturile înconjurătoare tumorii, fiind benefică pentru tratarea tumorilor mai mari sau a celor aflate in apropierea unor zone sensibile. După tratament cei mai multi pacienti se pot întoarce acasă şi îşi pot relua activitatea normală.

Cum funcţionează CyberKnife ?
CyberKnife este un sistem de emisie de  radiaţii, montat pe braţul flexibil al unui robot care asigura accesul la tumori situate oriunde in organism.
CyberKnife integrează două tehnologii de inalt nivel:

 • Un sistem imagistic care verifică localizarea tumorii şi care este  capabil să compenseze automat mişcările pacientului în timpul emiterii radiaţiei. Acest sistem imagistic elimină necesitatea montării unui cadru pentru cap (metoda invaziva).
 • O sursă de energie montată pe braţul unui robot, cu multiple articulaţii  şi cu şase grade de libertate în mişcare, ceea ce îi permite o exceptională manevrabilitate în focalizarea pe tumori. O puternica sursa de raze X montată pe bratul robotului, localizeaza cu precizie tumoarea din corp si trimite radiaţii punctual, cu precizie micrometrică din mai mult de 1200 de unghiuri .

Precizia sistemului CyberKnife reprezintă  un progres  major în radiochirurgie.
Sistemul de  imagistică radiologică digitală a câmpurilor anatomice şi markerii  implantaţi se utilizeaza pentru orientarea precisa a radiaţiei. Fasciculele de radiaţii  sunt focalizate convergent pe tumoare pentru a maximiza cantitatea de radiaţie care ajunge în  tumoare şi a minimiza expunerea la iradiere a ţesuturilor sănătoase din jurul tumorii.
Cum se desfăşoară  tratamentul?
Procedura de tratament cu CiberKnife constă în şase etape:
Consultarea pacientului:
Eligibilitatea pacientului pentu tratamentul CyberKnife este evaluată de către medicul său şi echipa noastră de tratament CyberKnife. După ce se decide că pacientul este potrivit pentru tratamentul CyberKnife, urmează stabilirea schemei de  tratament.
Stabilirea schemei de tratament:
Depinde de protocolul tratamentului. Pentru   tratamentul intracranian  se folosesc măşti faciale care ajută la  imobilizarea pacientului şi urmarirea leziunii; pentru tratamentul extracranian se folosesc markeri mici de metal sau  aur, sau pacientul poate fi echipat cu o vestă de urmărire  “Synchrony”. Montarea măştii faciale este noninvazivă şi nedureroasa,  spre deosebire de  cadrul pentru cap folosit în procedeele de radioterapie anterioare . In cazul când sunt necesari markeri, aceştia sunt mici (trei pana la patru milimetri lungime) iar montarea lor  cauzeaza  un minim disconfort pacientului. Vesta de urmarire “Synchrony”  este folosită pentru urmărirea markerilor dinamici  care  se mişcă odată cu respiraţia.
Vizualizare CyberKnife:
cand pacientul a fost imobilizat în poziţia  necesara şi i s-au montat elementele de urmărire, sunt luate imagini de localizare ale leziunii. Imaginile CT sunt necesare, dar în acelaşi timp se pot combina foarte rapid cu şi  imagini de RMN, PET sau angiografie 3-D.
Planificarea tratamentului:
După vizualizare pacientul poate pleca şi urmeaza stabilirea schemei de tratament. Medicii şi fizicienii pot dezvolta rapid schema de tratament gratie vitezei de calcul a sistemului de planificare al CyberKnife.
Administrarea tratamentului:
După planificarea tratamentului pacientul revine pentru administrare. Pacientul este pozitionat în mască sau in vesta de urmarire “Synchrony”. In timp ce pacientul este  întins pe masa de tratament, braţul robotului se mişcă încet în jurul pacientului şi localizează cu precizie poziţia leziunii-ţintă şi emite în timp real, din cele mai potrivite unghiuri, radiaţia. Nu este nevoie de anestezie. Procedura întreagă durează numai 30-60 de minute după care pacientul este liber să se întoarcă la activitatea normală.
Urmarirea pacientului:
La fel ca după orice tratament de  radioterapie sau  radiochirurgie,  este necesară urmarirea radiologică şi clinică a bolnavului pentru a monitoriza evoluţia.
Caracteristici tehnice ale CyberKnife:

 • Robot cu şase articulatii cu manevrabilitate excepţională
 • Accelerator linear 40 kg ce generează  raze X de 6 MV
 • 12 colimatoare de diverse diametre între 5 şi 60 mm
 • Colimator IRIS ce poate fi reglat la diametrul tuturor celorlalte colimatoare
 • Schimbator automat de colimator
 • Greutatea sistemului CyberKnife (robotul şi LINAC)1586 kg
 • Masa de tratament care se poate mişca în 6 planuri
 • Greutatea mesei de tratament 453 kg
 • Sensibilitatea clinică totală sub 1mm
 • Posibilitatea  de a iradia din 1200 de unghiuri diferite
 • Posibilitatea medicilor şi fizicienilor  de a planifica tratamentul la spital sau de la distanţă
 • Singurul sistem din lume capabil să excute radiochirurgie în orice parte din corp  fără  cadru
 • Capabilitatea de imagistică in timp real pe durata tratamentului
 • Posibilitatea poziţionării automate a pacientului în timpul tratamentului
 • Posiblitatea unui tratament de mare finete şi neîntrerupt de mişcările pacientului datorate respiraţiei
 • Administreaza tratamente in una sau mai multe şedinţe

GAMMA KNIFE

CHIRURGIA STEREOTACTICĂ CU CUȚIT GAMMA pentru tratamentul tumorilor cerebrale
Cuțitul Gamma este superior altor tehnici deoarece:

 • Este mult mai precis
  Caracteristica sa tehnologică îi conferă o precizie de 0.3 mm.
 • Este mai eficient
  Eficacitatea sa a fost dovedită prin mii de articole publicate.
 • Studiile științifice confirmă că obține cele mai bune rezultate fără a vătăma pacientul
  Până azi, au fost publicate aproape 3000 de articole în jurnale medicale despre Cuțitul Gamma.
 • Este folosit într-un număr mare de centre.
  Cuțitul Gamma este în prezent folosit în circa 300 de centre din  întreaga lume.
 • Și-a dovedit eficacitatea încă din 1968.
  Este o tehnică radiochirurgicală ce a fost amplu folosită pentru mult timp.

Alte tehnici își raportează eficiența comparându-se cu Cuțitul Gamma. Cuțitul Gamma este privit ca standardul de aur al radiochirurgiei.
DIFERENȚA ADUSĂ DE CUȚITUL GAMMA ÎN TRATAMENTUL TUMORILOR CEREBRALE
Procedura tehnicii avansate a cuțitului Gamma face posibilă tratarea tumorii cerebrale  într-o manieră lipstiă de sânge și de durere, fără operații deschise, astfel încât pacientul se poate întoarce acasă în acceași zi.
Termenul de radiochirurgie a fost introdus lumii de către neurochirurgul elvețian Lars Leksell și se referă la procesul de direcționare a unor numeroase unde radioactive de intensitate scăzută ce nu vătămează țesutul cerebral din zona bolnavă în cadrul craniului și nu alterează acest țesut concentrându-se pe punctul bolnav și eliberând o doză puternică de radiații doar pe acel punct.
Ce este Cuțitul Gamma?
Cuțitul Gamma, o tehnică radiochirurgicală a fost utilizată pentru prima dată în 1968. La început, era utilizat în foarte puține centre din întreaga lume, dar pe măsură ce beneficiile sale terapeutice s-au confirmat, sfera sa de folosire s-a amplificat. Azi, Cuțitul Gamma este folosit în circa 300 centre din jurul lumii. Conform statisticilor din 2012, aproximativ 600.000 pacienți cu o varietate de boli cerebrale au fost tratați cu cuțitul Gamma. Nu există în acest domeniu nici un alt dispozitiv care să se apropie de precizia cuțitului Gamma și care să fi ajutat așa mulți oameni.
Radiochirurgia stereotactică cu cuțit Gamma, un nou model de ultimă oră a cuțitului Gamma ce este caracterizat ca și standardul de aur al radiochirurgiei scurtează procesul de tratament pentru tumori cerebrale, fără dureri și fără operații deschise, oferind pacientului comoditate și comfort. Programul său computerizat avansat ajută specialiștii în planificarea tratamentului.
Avantajele tratamentului cu cuțit Gamma

 • Poate elimina nevoia de chirurgie deschisă în cazul multor tumori cerebrale
 • Există puține efecte adverse în urma procedurii
 • Nu necesită anestezie generală
 • Pacientul  se poate întoarce  acasă în ziua administrării tratamentului
 • Nu există perioadă de recuperare
 • Nu există incizii pe scalp sau cap
 • Părul nu trebuie tuns și nu cade
 • Beneficii enorme și discomfort redus
 • Posibilitatea de a te întoarce repede înapoi la muncă
 • Mai puțin scumpă decât unele proceduri chirurgicale
 • Țesutul cerebral sănătos este expus la foarte puține radiații.

Da Vinci surgical system

The da Vinci Surgical System is a robotic surgical system made by the American company Intuitive Surgical. Approved by the Food and Drug Administration (FDA) in 2000, it is designed to facilitate complex surgery using a minimally invasive approach, and is controlled by a surgeon from a console. The system is commonly used for prostatectomies, and increasingly for cardiac valve repair and gynecologic surgical procedures.[1][2] According to the manufacturer, the da Vinci System is called "da Vinci" in part because Leonardo da Vinci's "study of human anatomy eventually led to the design of the first known robot in history."[3]
Da Vinci robots operate in hospitals worldwide, with an estimated 200,000 surgeries conducted in 2012, most commonly for hysterectomies and prostate removals.[4] As of June 30, 2014, there was an installed base of 3,102 units worldwide, up from 2,000 units at the same time the previous year. The location of these units are as follows: 2,153 in the United States, 499 in Europe, 183 in Japan, and 267 in the rest of the world.[5] The "Si" version of the system costs on average slightly under US$2 million, in addition to several hundred thousand dollars of annual maintenance fees.[6] The da Vinci system has been criticised for its cost and for a number of issues with its surgical performance.[2][7]


Overview

The da Vinci System consists of a surgeon’s console that is typically in the same room as the patient, and a patient-side cart with four interactive robotic arms controlled from the console. Three of the arms are for tools that hold objects, and can also act as scalpels, scissors, bovies, or unipolar or hi. Then he/she uses the console’s master controls to maneuver the patient-side cart’s three or four robotic arms (depending on the model). The instruments’ jointed-wrist design exceeds the natural range of motion of the human hand; motion scaling and tremor reduction further interpret and refine the surgeon’s hand movements. The da Vinci System always requires a human operator, and incorporates multiple redundant safety features designed to minimize opportunities for human error when compared with traditional approaches.
The da Vinci System has been designed to improve upon conventional laparoscopy, in which the surgeon operates while standing, using hand-held, long-shafted instruments, which have no wrists. With conventional laparoscopy, the surgeon must look up and away from the instruments, to a nearby 2D video monitor to see an image of the target anatomy. The surgeon must also rely on a patient-side assistant to position the camera correctly. In contrast, the da Vinci System’s design allows the surgeon to operate from a seated position at the console, with eyes and hands positioned in line with the instruments and using controls at the console to move the instruments and camera.
By providing surgeons with superior visualization, enhanced dexterity, greater precision and ergonomic comfort, the da Vinci Surgical System makes it possible for more surgeons to perform minimally invasive procedures involving complex dissection or reconstruction. For the patient, a da Vinci procedure can offer all the potential benefits of a minimally invasive procedure, including less pain, less blood loss and less need for blood transfusions. Moreover, the da Vinci System can enable a shorter hospital stay, a quicker recovery and faster return to normal daily activities.[8]

FDA clearance

The Food and Drug Administration (FDA) cleared the da Vinci Surgical System in 2000 for adult and pediatric use in urologic surgical procedures, general laparoscopic surgical procedures, gynecologic laparoscopic surgical procedures, general non-cardiovascular thoracoscopic surgical procedures and thoracoscopically assisted cardiotomy procedures. The FDA also cleared the da Vinci System to be employed with adjunctive mediastinotomy to perform coronary anastomosis during cardiac revascularization.[9]

Rezonanta magnetica intraoperative 

RMN 3 Tesla intraoperatoriu este un dispozitiv de imagistică cu tehnologie avansată. Acesta poate fi folosit pentru a produce imagini ale întregului corp în cursul operațiilor pe creier, poate asista chirurgul în îndepărtarea tumorii în întregime. Pe măsură ce dispozitivul este capabil să producă imagini în timpul operației, chirurgii pot efectua evaluări într-un mediu steril fără nevoia de a resuscita pacientul sau de a închide câmpul chirurgical. Acest lucru înseamnă că, chirurgul va putea avea o idee mai conscisă referitoare la dimensiunea și localizarea tumorii, chiar și în locurile greu de accesat.  De vreme ce riscurile precum îndepărtarea parțială a tumorii, vătămarea zonelor funcționale, operarea într-o zonă incorectă, sunt eliminate, nu mai există nevoia de operații suplimentare.

Mamografie digitala cu tomosinteza

Acesta este un dispozitiv de mamografie ce reproduce perfect imagini bi- și tridimensionale folosind doze minime. Se preconizează că acest dispozitiv va revoluționa diagnosticul timpuriu al cancerului datorită capacității sale de redare în fâșii bidimensionale și tridimensionale prin tomosinteză. Fâșiile de tomosinteză cresc fiabilitatea diagnosticului. O serie de imagini digitale ale sânului în fâșii sunt reproduse rezultând într-o imagine tridimensională a sânului. Echipamentele obișnuite de mamografie afișează problemele de țesut într-o singură imagine în vreme ce acest dispozitiv permite vizionarea digitală a fâșiilor de sân. Această caracteristică asigură că, regiunile cu probleme și cancer mamar nu sunt omise.

PET CT

PET/CT este una dintre cele mai eficiente tehnici de imagistică disponibile azi. Este extrem de eficientă în diagnosticul tumorilor în oncologie, stabilirea gradului în care o tumoră s-a răspândit, planificarea radioterapiei, evaluarea răspunsului la tratament și uneori, poate stabili dacă o masă este benignă sau malignă. PET/CT este rezultatul combinației dintre PET (tomografia cu emisie de pozitroni)  ce afișează funcționarea metabolică a organelor și țesuturilor din corpul uman, și CT (tomografia computerizată) care produce informații anatomice detaliate. Dispozitivul PET/CT este extrem de important nu doar în oncologie, dar și în stabilirea diagnosticului de epilepsie, boli neurologice inclusiv Alzheimer , precum și pentru a localiza cu exactitate țesutul sănătos din inimă după un infarct.