O noua speranţă pentru pacienţii diagnosticaţi cu tumori, care nu pot fi tratate cu metode conveţionale de radioterapie, sau care necesita interventii chirurgicale complicate sau tumori inoperabile.
CE ESTE RADIOCHIRURGIA CYBERKNIFE ?
Radiochirurgia CyberKnife este un tratament radioterapeutic noninvaziv, ce foloseste energie de mare intensitate, care trimite din diverse unghiuri fascicule foarte precise de radiaţie. CyberKnife este atât de precis, încît fasciculul de radiaţie poate fi aplicat şi in cazul unor tumori cu forma neregulata, chiar si al celor care se afla în apropierea organelor vitale.
Aceasta caracteristica permite, ca Cyberknife sa poata fi aplicat în multe cazuri, inclusiv, in cazuri considerate inoperabile sau netratabile prin metoda chirurgicala sau alte metode de tratament – oferind multor pacienti o noua speranta de viata.
CARE SUNT CAZURILE CE POT FI TRATATE CU CYBERKNIFE?
CyberKnife este recomandat de FDA pentru tratarea tumorilor sau leziunilor aflate în orice parte a corpului pentru care este indicată radioterapia. Pacienţii trebuie sa consulte medicul pentru a determina, dacă CyberKnife este cel mai potrivit mod de tratament pentru ei. Cazurile ce pot fi tratate cu CyberKnife sunt:
- Tumori primare sau metastaze cerebrale
- Tumori ale coloanei vertebrale
- Tumori ale maduvei spinarii
- Tumori ale organelor cu tesuturi moi (Plămâni, Rinichi, Ficat, Pancreas)
- Neurinoame acustice
- Meningioame /tumori craniene
- Tumori ale glandei pituitare
- Reziduuri sau recidive tumorale
- Malformatii arteriovenoase
- Tulburari functionale, ca nevralgia trigeminală
CARE SUNT AVANTAJELE TRATAMENTULUI CU CYBERKNIFE ?
Tratament fără durere
Nu sunt dureri asociate radioterapiei prin intermediul sistemului de radiochirurgie CyberKnife.
Tratament care nu necesită utilizarea unui cadru
Proprietatea Cyberknife de a corecta miscarea pacientului elimina durerea şi dezavantajele asociate folosirii unui cadru metalic utilizat in alte technici stereotaxice .
Tratament utilizabil în orice parte a corpului
Unicitatea conceptiei Cyberknife face posibil tratamentul leziunilor sau tumorilor din orice parte a corpului, ceea ce reprezinta o abordare cu totul noua in radiochirurgie. Radioterapia poate fi administrată atât creierului şi coloanei vertebrale cât şi organelor cu ţesuturi moi cum sunt plămânii, ficatul, rinichii.
Tratament ambulatoriu
Tratamentul cu Cyberknife reduce în mod substanţial riscul complicaţiilor şi perioada de refacere necesară după intervenţiile chirurgicale. Cu CyberKnife este posibilă o radiochirurgie treptată. Doza totală de radiaţie poate fi împărţită în două până la cinci doze mai mici care pot fi administrate în cîteva zile consecutive. Această proprietate protejeaza mai bine ţesuturile înconjurătoare tumorii, fiind benefică pentru tratarea tumorilor mai mari sau a celor aflate in apropierea unor zone sensibile. După tratament cei mai multi pacienti se pot întoarce acasă şi îşi pot relua activitatea normală.
Cum funcţionează CyberKnife ?
CyberKnife este un sistem de emisie de radiaţii, montat pe braţul flexibil al unui robot care asigura accesul la tumori situate oriunde in organism.
CyberKnife integrează două tehnologii de inalt nivel:
- Un sistem imagistic care verifică localizarea tumorii şi care este capabil să compenseze automat mişcările pacientului în timpul emiterii radiaţiei. Acest sistem imagistic elimină necesitatea montării unui cadru pentru cap (metoda invaziva).
- O sursă de energie montată pe braţul unui robot, cu multiple articulaţii şi cu şase grade de libertate în mişcare, ceea ce îi permite o exceptională manevrabilitate în focalizarea pe tumori. O puternica sursa de raze X montată pe bratul robotului, localizeaza cu precizie tumoarea din corp si trimite radiaţii punctual, cu precizie micrometrică din mai mult de 1200 de unghiuri .
Precizia sistemului CyberKnife reprezintă un progres major în radiochirurgie.
Sistemul de imagistică radiologică digitală a câmpurilor anatomice şi markerii implantaţi se utilizeaza pentru orientarea precisa a radiaţiei. Fasciculele de radiaţii sunt focalizate convergent pe tumoare pentru a maximiza cantitatea de radiaţie care ajunge în tumoare şi a minimiza expunerea la iradiere a ţesuturilor sănătoase din jurul tumorii.
Cum se desfăşoară tratamentul?
Procedura de tratament cu CiberKnife constă în şase etape:
1. Consultarea pacientului:
Eligibilitatea pacientului pentu tratamentul CyberKnife este evaluată de către medicul său şi echipa noastră de tratament CyberKnife. După ce se decide că pacientul este potrivit pentru tratamentul CyberKnife, urmează stabilirea schemei de tratament.
2. Stabilirea schemei de tratament:
Depinde de protocolul tratamentului. Pentru tratamentul intracranian se folosesc măşti faciale care ajută la imobilizarea pacientului şi urmarirea leziunii; pentru tratamentul extracranian se folosesc markeri mici de metal sau aur, sau pacientul poate fi echipat cu o vestă de urmărire “Synchrony”. Montarea măştii faciale este noninvazivă şi nedureroasa, spre deosebire de cadrul pentru cap folosit în procedeele de radioterapie anterioare . In cazul când sunt necesari markeri, aceştia sunt mici (trei pana la patru milimetri lungime) iar montarea lor cauzeaza un minim disconfort pacientului. Vesta de urmarire “Synchrony” este folosită pentru urmărirea markerilor dinamici care se mişcă odată cu respiraţia.
3. Vizualizare CyberKnife:
cand pacientul a fost imobilizat în poziţia necesara şi i s-au montat elementele de urmărire, sunt luate imagini de localizare ale leziunii. Imaginile CT sunt necesare, dar în acelaşi timp se pot combina foarte rapid cu şi imagini de RMN, PET sau angiografie 3-D.
4. Planificarea tratamentului:
După vizualizare pacientul poate pleca şi urmeaza stabilirea schemei de tratament. Medicii şi fizicienii pot dezvolta rapid schema de tratament gratie vitezei de calcul a sistemului de planificare al CyberKnife.
5. Administrarea tratamentului:
După planificarea tratamentului pacientul revine pentru administrare. Pacientul este pozitionat în mască sau in vesta de urmarire “Synchrony”. In timp ce pacientul este întins pe masa de tratament, braţul robotului se mişcă încet în jurul pacientului şi localizează cu precizie poziţia leziunii-ţintă şi emite în timp real, din cele mai potrivite unghiuri, radiaţia. Nu este nevoie de anestezie. Procedura întreagă durează numai 30-60 de minute după care pacientul este liber să se întoarcă la activitatea normală.
6. Urmarirea pacientului:
La fel ca după orice tratament de radioterapie sau radiochirurgie, este necesară urmarirea radiologică şi clinică a bolnavului pentru a monitoriza evoluţia.