VIPMED International

  • English

Chirurgia robotica

CHIRURGIE ROBOTICA

Chirurgia robotica are numeroase avantaje atat pentru pacienti cat si pentru chirurg. Este un nou pas al chirurgiei minim invazive dupa chirurgia laparoscopica, care a inlocuit deja chirurgia conventionala in mai multe domenii.

Ce ofera chirurgia robotica unui pacient?

PIERDERI REDUSE DE SANGE SI NEVOI SCAZUTE DE TRANSFUZIE.


Procedurile chirurgicale robotice sunt asociate cu o pierdere mai mica de sange, in special in chirurgia cancerului, care reduce apoi nevoia de transfuzii de sange intra-operatorii sau post operatorii.

MAI PUTINA DURERE, MAI PUTINE CALMANTE.


Deoarece chirurgia robotica elimina nevoia de incizii mari, pacientii au o durere post-operatorie de mai mica intensitate si, astfel, necesita mai putine calmante.

SPITALIZARE MAI SCURTA.


Procedurile asistate robotic rezulta intr-un timp de spitalizare mai scurt in comparatie cu chirurgia deschisa. In mai multe proceduri, pacientii sunt externati in ziua interventiei sau in urmatoarea zi. Pacientii se recupereaza mai repede si mai usor si isi reiau activitatile fizice normale.

RISC MAI MIC DE INFECTIE.


Riscul de infectie este redus in chirurgia robotica deoarece abdomenul nu este deschis si hemoragia este mai mica.

REZULTAT COSMETIC IMBUNATATIT.


Chirurgia robotica nu necesita incizii mari in peretele abdominal si toate interventiile sunt efectuate prin 3 sau 4 orificii mici in abdomen. Astfel, pacientul va avea mai putine cicatrici.

IMAGINE TRIDIMENSIONALA DE INALTA REZOLUTIE


In timp ce imaginile laparoscopice standard se obtin printr-o singura camera, chirurgia robotica se foloseste de doua camere de inalta definitie in timpul operatiei, asigurand o imagine tridimensionala cu o marire de 10x/12x. Instrumentele robotice ajung in locuri care in mod normal nu pot fi accesate de mana chirurgului si permit acestuia sa vada structuri care sunt prea mici pentru a putea fi observate cu ochiul liber. Astfel, chirurgul poate opera parti ale cavitatii abdominale sau ale altor cavitati, ce nu pot fi accesate prin chirurgia deschisa.

RAZA MAI MARE DE MISCARE


Robotul de ultima generatie dispune de patru brate robotice. Unul controleaza camera si celelalte trei sustin instrumentele chirurgicale. Cele doua brate reprezinta mana stanga si dreapta a chirurgului. Celalalt brat permite sarcini suplimentare, precum separarea si retragerea tesutului si urmarirea suturii chirurgicale. Robotul are la capete o tehnologie articulata numita EndoWrist. Acest dispozitiv permite sapte grade de libertate in miscare si doua grade de rotatie axiala, mimand 3 miscari ale mainii si 3 miscari ale incheieturii pentru apucare si taiere. Raza mai mare de miscare a acestor instrumente elimina multe provocari intampinate in procedurile chirurgicale laparoscopice bidimensionale.

FILTRAREA TREMURULUI MAINILOR

Miscarile manuale ale chirurgului sunt scalate si transpuse la bratele robotului printr-un sistem computerizat. Chiar si cele mai mici tremuraturi ale mainii sunt eliminate de aceasta tehnologie. Sistemul robotic filtreaza tremuraturile care sunt mai mari de 6 Hz astfel incat procedurile care necesita o sensibilitate ridicata sa poata fi efectuate cu usurinta.