VIPMED International

 • English

CYBERKNIFE

TRATAMENT RADIOTERAPEUTIC NONINVAZIV

O noua speranţă pentru pacienţii diagnosticaţi cu tumori, care nu pot fi tratate cu metode conveţionale de radioterapie, sau care necesita interventii chirurgicale complicate sau tumori inoperabile.

CE ESTE RADIOCHIRURGIA  CYBERKNIFE ?
Radiochirurgia CyberKnife este un tratament radioterapeutic noninvaziv, ce foloseste energie de mare intensitate, care trimite din diverse unghiuri fascicule foarte precise de radiaţie. CyberKnife este atât de precis, încît fasciculul de radiaţie poate fi aplicat şi in cazul unor tumori cu forma neregulata, chiar si al celor care se afla în apropierea organelor vitale.
Aceasta caracteristica permite, ca Cyberknife sa poata fi aplicat în multe cazuri, inclusiv, in cazuri considerate inoperabile sau netratabile prin metoda chirurgicala sau alte metode de tratament – oferind multor pacienti o noua speranta de viata.

CARE SUNT CAZURILE CE POT FI TRATATE CU CYBERKNIFE?
CyberKnife este recomandat de FDA pentru tratarea tumorilor sau leziunilor aflate în orice parte a corpului pentru care este indicată radioterapia. Pacienţii trebuie sa consulte medicul pentru a  determina, dacă CyberKnife este cel mai potrivit  mod de tratament pentru ei. Cazurile ce pot fi tratate cu CyberKnife sunt:

 • Tumori primare sau metastaze cerebrale
 • Tumori ale coloanei vertebrale
 • Tumori ale maduvei spinarii
 • Tumori ale organelor  cu tesuturi moi (Plămâni, Rinichi, Ficat, Pancreas)
 • Neurinoame acustice
 • Meningioame /tumori craniene
 • Tumori ale glandei pituitare
 • Reziduuri  sau recidive tumorale
 • Malformatii arteriovenoase
 • Tulburari functionale, ca nevralgia trigeminală

CARE SUNT AVANTAJELE  TRATAMENTULUI CU  CYBERKNIFE ?
Tratament fără durere
Nu sunt dureri asociate radioterapiei  prin intermediul sistemului de radiochirurgie CyberKnife.
Tratament care nu necesită utilizarea unui cadru
Proprietatea Cyberknife de a corecta miscarea pacientului elimina durerea şi dezavantajele asociate folosirii unui cadru metalic utilizat in alte technici stereotaxice .
Tratament utilizabil în orice parte a corpului
Unicitatea conceptiei Cyberknife face posibil tratamentul leziunilor sau tumorilor din orice parte a corpului, ceea ce reprezinta o abordare cu totul noua in radiochirurgie. Radioterapia poate fi administrată atât creierului şi coloanei vertebrale cât şi organelor cu  ţesuturi moi cum sunt plămânii, ficatul, rinichii.
Tratament ambulatoriu
Tratamentul cu Cyberknife reduce în mod substanţial riscul complicaţiilor şi perioada de refacere necesară după intervenţiile chirurgicale. Cu CyberKnife este posibilă o radiochirurgie treptată. Doza totală de radiaţie poate fi împărţită în două până la cinci doze mai mici care pot fi administrate în cîteva zile consecutive. Această proprietate  protejeaza mai bine ţesuturile înconjurătoare tumorii, fiind benefică pentru tratarea tumorilor mai mari sau a celor aflate in apropierea unor zone sensibile. După tratament cei mai multi pacienti se pot întoarce acasă şi îşi pot relua activitatea normală.

Cum funcţionează CyberKnife ?
CyberKnife este un sistem de emisie de  radiaţii, montat pe braţul flexibil al unui robot care asigura accesul la tumori situate oriunde in organism.
CyberKnife integrează două tehnologii de inalt nivel:

 • Un sistem imagistic care verifică localizarea tumorii şi care este  capabil să compenseze automat mişcările pacientului în timpul emiterii radiaţiei. Acest sistem imagistic elimină necesitatea montării unui cadru pentru cap (metoda invaziva).
 • O sursă de energie montată pe braţul unui robot, cu multiple articulaţii  şi cu şase grade de libertate în mişcare, ceea ce îi permite o exceptională manevrabilitate în focalizarea pe tumori. O puternica sursa de raze X montată pe bratul robotului, localizeaza cu precizie tumoarea din corp si trimite radiaţii punctual, cu precizie micrometrică din mai mult de 1200 de unghiuri .

Precizia sistemului CyberKnife reprezintă  un progres  major în radiochirurgie.
Sistemul de  imagistică radiologică digitală a câmpurilor anatomice şi markerii  implantaţi se utilizeaza pentru orientarea precisa a radiaţiei. Fasciculele de radiaţii  sunt focalizate convergent pe tumoare pentru a maximiza cantitatea de radiaţie care ajunge în  tumoare şi a minimiza expunerea la iradiere a ţesuturilor sănătoase din jurul tumorii.

Cum se desfăşoară  tratamentul?
Procedura de tratament cu CiberKnife constă în şase etape:
1. Consultarea pacientului:
Eligibilitatea pacientului pentu tratamentul CyberKnife este evaluată de către medicul său şi echipa noastră de tratament CyberKnife. După ce se decide că pacientul este potrivit pentru tratamentul CyberKnife, urmează stabilirea schemei de  tratament.
2. Stabilirea schemei de tratament:
Depinde de protocolul tratamentului. Pentru   tratamentul intracranian  se folosesc măşti faciale care ajută la  imobilizarea pacientului şi urmarirea leziunii; pentru tratamentul extracranian se folosesc markeri mici de metal sau  aur, sau pacientul poate fi echipat cu o vestă de urmărire  “Synchrony”. Montarea măştii faciale este noninvazivă şi nedureroasa,  spre deosebire de  cadrul pentru cap folosit în procedeele de radioterapie anterioare . In cazul când sunt necesari markeri, aceştia sunt mici (trei pana la patru milimetri lungime) iar montarea lor  cauzeaza  un minim disconfort pacientului. Vesta de urmarire “Synchrony”  este folosită pentru urmărirea markerilor dinamici  care  se mişcă odată cu respiraţia.
3. Vizualizare CyberKnife:
cand pacientul a fost imobilizat în poziţia  necesara şi i s-au montat elementele de urmărire, sunt luate imagini de localizare ale leziunii. Imaginile CT sunt necesare, dar în acelaşi timp se pot combina foarte rapid cu şi  imagini de RMN, PET sau angiografie 3-D.
4. Planificarea tratamentului:
După vizualizare pacientul poate pleca şi urmeaza stabilirea schemei de tratament. Medicii şi fizicienii pot dezvolta rapid schema de tratament gratie vitezei de calcul a sistemului de planificare al CyberKnife.
5. Administrarea tratamentului:
După planificarea tratamentului pacientul revine pentru administrare. Pacientul este pozitionat în mască sau in vesta de urmarire “Synchrony”. In timp ce pacientul este  întins pe masa de tratament, braţul robotului se mişcă încet în jurul pacientului şi localizează cu precizie poziţia leziunii-ţintă şi emite în timp real, din cele mai potrivite unghiuri, radiaţia. Nu este nevoie de anestezie. Procedura întreagă durează numai 30-60 de minute după care pacientul este liber să se întoarcă la activitatea normală.
6. Urmarirea pacientului:
La fel ca după orice tratament de  radioterapie sau  radiochirurgie,  este necesară urmarirea radiologică şi clinică a bolnavului pentru a monitoriza evoluţia.

Pentru Informatii detaliate si/sau solicitare de programari la unul dintre spitalele colaboratoare va rugam sa ne contactati:

+4 0732 056 272
+4 0732 056 273
+4 0720 488 499

Caracteristici tehnice ale CyberKnife:

 • Robot cu şase articulatii cu manevrabilitate excepţională
 • Accelerator linear 40 kg ce generează  raze X de 6 MV
 • 12 colimatoare de diverse diametre între 5 şi 60 mm
 • Colimator IRIS ce poate fi reglat la diametrul tuturor celorlalte colimatoare
 • Schimbator automat de colimator
 • Greutatea sistemului CyberKnife (robotul şi LINAC)1586 kg
 • Masa de tratament care se poate mişca în 6 planuri
 • Greutatea mesei de tratament 453 kg
 • Sensibilitatea clinică totală sub 1mm
 • Posibilitatea  de a iradia din 1200 de unghiuri diferite
 • Posibilitatea medicilor şi fizicienilor  de a planifica tratamentul la spital sau de la distanţă
 • Singurul sistem din lume capabil să excute radiochirurgie în orice parte din corp  fără  cadru
 • Capabilitatea de imagistică in timp real pe durata tratamentului
 • Posibilitatea poziţionării automate a pacientului în timpul tratamentului
 • Posiblitatea unui tratament de mare finete şi neîntrerupt de mişcările pacientului datorate respiraţiei
 • Administreaza tratamente in una sau mai multe şedinţe