VIPMED International

  • English

Formele cancerului sistemului limfatic

CE ESTE LIMFONUL HODGKIN SI NON-HODGKIN?

Limfomul sau cancerul limfatic este un tip de cancer care afecteaza in principal celulele sistemului imunitar, denumite limfocite.

FORMELE CANCERULUI SISTEMULUI LIMFATIC

Cancerul limfatic (limfomul) poate fi de doua tipuri:
  • Limfomul Hodgkin;
  • Limfomul Non-Hodgkin;
La nivel global, limfomul este pe locul 5 cel mai intalnit tip de cancer in cazul barbatilor si pe locul 7 in cazul femeilor. Odata confirmat diagnosticul de limfom, medicii realizeaza o noua serie de teste de screening si biopsii, pentru a determina stadiul afectiunii si forma acesteia. Limfomul poate avea doua forme principale, in functie de celule afectate, rapiditatea prin care actioneaza maladia si aranjamentul celulelor canceroase ce poate fi vazut la microscop.

Limfomul Hodgkin (boala Hodgkin) apare mai frecvent in cazul persoanelor care au fost infectate cu virusul Epstein-Barr, a pacientilor cu virusul HIV sau in cazul persoanelor cu predispozitie genetica. La testele de laborator, limfomul Hodgkin apare ca o aranjare si dezvoltare anormala de celulor de tip B, iar diagnosticul este pus imediat dupa confirmarea existentei acestui tip de celule in organism.

Limfonul Non-Hodgkin (LNH) este cea mai raspandita forma de cancer limfatic si poate debuta oriunde in organism. Acesta poate avea debut intr-un singur nodul limfatic (uninodular) sau din mai multi noduli (plurinodular). Diagnosticul de limfom Nono-Hodgkin si stadiul afectiunii se stabileste in functie de forma si marimea nodulilor.

TRATAMENTUL CANCERULUI LIMFATIC CUPRINDE:

  • Chimioterapia;
  • Radioterapia;
  • Terapia targetata;
  • Operatia;
  • Aplicarea unor doze mari de chimioterapie insotite de transplantul de celule stem.
Transplantul de celule stem in cazul limfonului Hodgkin si Non-Hodgkin

Studiile demonstreaza faptul ca transplantul de celule stem poate ameliora foarte mult rata supravietuirii in cazul pacientilor cu cancer agresiv. Administrarea unui factor de crestere, G-CSF, poate fi recomandata ca adjuvant al chimioterapiei. Acest factor de crestere este de fapt o proteina naturala, produsa de organismul sanatos si care poate mari semnificativ tolerabilitatea chimioterapiei si poate proteja organismul de aparitia unor infectii grave.