TRATAMENTE ONCOLOGICE
DE ULTIMA GENERATIE

La nivel mondial, în ultimii 20 de ani au avut loc descoperiri semnificative în domeniul medicinii. Fără îndoială, majoritatea acestor descoperiri s-au produs în oncologie. Le putem analiza sub două titluri principale: primul este profilarea moleculară, ceea ce înseamnă dezvăluirea caracteristicilor moleculare și genetice ale celulei canceroase. Celălalt este dezvoltarea de opțiuni de tratament țintite (molecule inteligente) și medicamente care au efecte asupra sistemului imunitar (imunoterapie).


Putem defini profilarea moleculară ca o examinare pentru a detecta modificările moleculare (mutații, translocări etc.) din țesutul tumoral. În trecut, nu știam de ce o tumoare specifică se comportă diferit la personae diferite. Astăzi știm că tumora fiecărui pacient are de fapt caracteristici moleculare diferite și, în consecință, răspunsul fiecărui pacient la terapia medicală și evoluția bolii arată diferențe. În această privință, detectarea acestor caracteristici moleculare, și anume, profilarea moleculară este crucială pentru a decide abordarea corectă a tratamentului pentru pacient. Pentru profilarea moleculară, folosim un specimen de biopsie pentru a forma țesutul tumoral al pacientului sau proba de sânge a acestuia. Prin aplicarea tehnicii „Next Generation Sequencing (NGS)” pe celulele tumorale, sunt scanate peste 300 de evenimente moleculare. Aceste modificări moleculare specifice detectate în celulele tumorale ne ghidează pentru a prezice cursul bolii și pentru a determina tipul de medicamente care pot ucide celulele tumorale. În timp ce în trecut pregăteam scheme de tratament similare pentru diferiți pacienți, astăzi, cu ajutorul profilării moleculare, folosim medicamente specifice tumorii pentru fiecare pacient, ceea ce ne permite să oferim o opțiune de tratament individualizată. Prin urmare, acum este posibil să obținem rezultate de terapie mai bune, să protejăm pacienții de medicamentele ineficiente și de efectele secundare ale acestora.

Agenții de tratament vizați sau moleculele inteligente sunt arme de tratament cu un impact diferit față de medicamentele chimioterapice. Principala lor diferență față de medicamentele chimioterapice este potențialul lor de a avea impacturi specifice asupra unor molecule pe care celulele tumorale le utilizează pentru a crește și a se răspândi. Astfel, în timp ce moleculele inteligente produc mai puține daune asupra celulelor sănătoase ale corpului, ele au, de asemenea, efect letal asupra celulelor canceroase și au mult mai puține efecte secundare în comparație cu agenții chimioterapici. Deși unele dintre aceste molecule inteligente pot fi utilizate direct pentru a trata pacienții cu cancer, unele dintre ele necesită modificări specifice ale ADN-ului (adică mutație) în celulele tumorale. În acest moment, profilarea moleculară, așa cum am menționat anterior, joacă un rol esențial în detectarea acestor mutații în ADN. De fapt, atunci când sunt utilizate în condiții adecvate, aceste medicamente pot asigura o rată de răspuns de aproape 100% la tratamentul chiar și la un pacient cu cancer metastatic și, în unele cazuri, asigură eradicarea bolii din organism și menținerea bolii sub control pentru ani de zile, cu tratament. În plus, aceste medicamente fac posibilă vindecarea permanentă a unor pacienți, cu alte cuvinte, recuperarea completă, când altfel este imposibil pentru ei, în condiții regulate. Astăzi, utilizăm aceste medicamente inteligente separat sau împreună cu chimioterapia pentru tratamentul diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi plămânul, sânul, intestinul (colonul și rectul), rinichii, ficatul, stomacul, capul și gâtul, colul uterin, ovarul și tiroida.

Despre imunoterapie, putem spune că „este cea mai mare dezvoltare în oncologie din ultimii ani.” Studiile au arătat că celulele sistemului imunitar nu pot recunoaște celulele tumorale și răspund la ele ca și cum ar fi celule sănătoase din corp. Celulele tumorale, ca să spunem așa, orbind celulele sistemului imunitar, se pot ascunde printre unele molecule pe care le produc. Aici, medicamentele pentru imunoterapie desfac acest orb și trezesc sistemul imunitar. Sistemul imunitar activat apoi recunoaște și atacă celulele tumorale. Prin aceasta, propriile celule imune ale corpului ucid și eradică celulele canceroase. Studiile clinice au arătat că imunoterapia poate fi eficientă pentru multe tipuri de cancer, cum ar fi plămânul, pielea, rinichii, stomacul, intestinul (colonul și rectul), capul și gâtul. Mai exact, în cazul cancerului pulmonar cu celule mici, imunoterapia schimbă complet cursul bolii atunci când este utilizată separat sau împreună cu chimioterapia. De asemenea, oferă rezultate de succes atunci când este utilizat pentru tratamentul melanomului și cancerului renal. Diferența dintre imunoterapie și chimioterapie este că imunoterapia asigură menținerea bolii sub control (uneori ani de zile) și protejarea celulelor sănătoase de orice daune atunci când pacienții îi răspund. Cel mai important, are fie reacții adverse ușoare, fie are efecte secundare bazate pe suprastimularea sistemului imunitar.

Așadar, profilarea moleculară este o metodă folosită astăzi în toate centrele de tratament avansate, inclusiv în clinica noastră, în prima etapă a tratamentului cancerului și în cursul bolii. Astfel, este posibil pentru noi să individualizăm tratamentele folosind metode de tratament specifice fiecărui pacient (chimioterapie, medicamente inteligente țintite sau imunoterapie) și să oferim cea mai bună abordare de tratament în beneficiul pacienților.