Când sunteţi bolnav si când sunteţi sănătos ...

Share This Link on Facebook

CUPRINS
· Prefaţă
· Alimentaţia suficientă şi echilibrată
· Substanţele nutritive
· Grupele de alimente
· Sfaturi pentru o alimentaţie suficientă şi echilibrată
· Înainte de începerea tratamentului
· Procesul de tratament
· Efecte secundare care pot apărea în timpul tratamentului
· Siguranţa alimentaţiei

PREFAŢĂ

Alimentaţia este un factor important în prevenirea cancerului. După însănătoşire sau în timpul tratamentului, o alimentaţie suficientă şi echilibrată este importantă pentru a vă simţi bine şi în putere. Pentru început veţi dori să aflaţi tot ce este posibil în legătură cu boala. În primă fază sunt suficiente date generale despre cancer. După începerea tratamentului veţi simţi nevoia să aflaţi mai multe date daspre modul în care vă va influenţa tratamentul.
Respectarea normelor de alimentaţie înaintea tratamentului, în timpul acestuia şi după tratament vă va ajuta să vă simţiţi mai bine şi în putere.
Am pregătit această brosură pentru a vă învăţa pe dumneavoastră şi pe cei dragi vouă normele unei alimentaţii sănătoase, principiile generale de alimentaţie în timpul bolii canceroase şi cum vă puteţi descurca cu eventualele complicaţii rezultate din tratamentul cancerului.

ALIMENTAŢIA SUFICIENTĂ ŞI ECHILIBRATĂ

O alimentaţie suficientă şi echilibrată este importantă pentru aportul de energie şi substanţe nutritive necesare pentru ca organismul dumneavoastră să se regenereze şi să funcţioneze în parametri optimi, pentru ca aceste substanţe să fie utlizate optim în organismal dumneavostră. Substanţele nutritive sunt alcătuite din proteine, carbohidraţi, grăsimi, apă, vitamine şi minerale.
În special în aceste tip de afecţiuni alimentaţia suficientă şi echilibrată este foarte importantă, deoarece atât afecţiunea cât şi programele de tratament aplicate vă pot influenţa apetitul. Afecţiunea dumneavoastră şi tratamentele aplicate pot modifica toleranţa organismului dumneavoastră faţă de anumite substanţe nutritive şi utilizarea acestora. Necesităţile pacienţilor privind subtanţele nutritive sunt diferite de la o persoană la alta. Medicul dumneavoastră curant şi nutriţionistul vor stabili necesităţile dumneavoastră nutritive şi vă vor sprijini pentru satisfacerea acestora.
O alimentaţie suficientă şi echilibrată în timpul tratamentului bolii canceroase:
· vă va face să vă simţiţi mai bine;
· să fiţi puternic şi plin de energie;
· să vă păstraţi greutatea corporală şi substanţele nutritive depozitate în organism;
· să toleraţi complicaţiile rezultate din tratament;
· să scădeţi riscul infecţiilor;
· să vă însănătosiţi şi să vă refaceţi rapid.

SUBSTANŢELE NUTRITIVE

Proteinele : Sunt substanţe nutritive importante pentru cresterea, dezvoltarea şi regenerarea celulelor, precum şi pentru funcţionarea sistemului imunitar. În cazurile în care aportul de proteine este insuficient procesul de vindecare este mai lung şi scade rezistenţa organismului în faţa infecţiilor. Pentru refacerea celulelor afectate de operaţiuni precum intervenţiile chirurgicale, chimioterapia şi radioterapia precum şi pentru prevenirea infecţiilor veţi avea nevoie de mai multe proteine. Resursele de proteine de calitate se regăsesc în capitolul „Grupe de alimente” al acestei brosuri.
Carbohidraţii : Cel mai important rol al carbohidraţilor este asigurarea energiei necesare organismului. Necesităţile calorice variază în funcţie de vârsta, sexul, talia, greutatea şi nivelul de activitate al individului. Nutriţionistul dumneavoastră vă va sprijini pentru stabilirea necesarului dumneavoastră energetic (calorii).
Grăsimile : Grăsimile sunt substanţele nutritive cu cel mai mare aport energetic (calorii). Ajută ca organismul să utilizeze anumite vitamine (A,D,E,K) aflate în alimente. Grăsimile părăsesc stomacul lent şi dau senzaţia de saţietate.
Vitaminele şi mineralele : Vitaminele şi mineralele sunt substanţe nutritive necesare pentru o creştere şi dezvoltare optimă, ajutând organismul să utilizeze energia (caloriile) luată din alimente. Persoanele care au o alimentaţie suficientă şi echilibrată, prin alimentele consummate zilnic au un aport mare de vitamine şi minerale. Cu toate acestea, ca urmare a complicaţiilor rezultate din tratament, nu este întotdeauna posibilă respectarea unei diete echilibrate. În astfel de situaţii medicul dumneavoastră curant şi nutriţionistul vă pot recomanda preparate de multivitamine şi minerale.

Apa : După oxigen, apa este cea mai importantă substanţă pentru viaţa oamenilor. Oamenii pot trăi săptămâni întregi fără a se alimenta, dar fără apă nu pot trăi mai mult de câteva zile. Dacă aportul zilnic de lichide este insuficient ori în caz de vărsături şi / sau diaree, vă puteţi deshidrata.
Rolul în organism al apei / lichidelor necesare vieţii:
· digestia, absorbţia şi transportul substanţelor nutritive către celule;
· funcţionarea celulelor, ţesuturilor, organelor şi sistemeler;
· transportul şi eliminarea toxinelor rezultate din metabolism;
· controlul temperaturii corpului;
· asigurarea mobilităţii articulaţiilor;
· producerea diverselor reacţii biochimice.
Un adult elimină zilnic aproximativ 10 pahare de apă şi trebuie să completeze această pierdere. Chiar dacă noi considerăm că ne satisfacem necesarul de lichide din celelalte lichide ingerate, ceaiul, cafeaua şi băuturile carbogazoase, acestea de fapt favorizează funcţia renală şi fac ca organismul nostru să piardă apa atât de necesară lui. Este necesară limitarea consumului acestor lichide şi satisfacerea nevoii de lichide a organismului prin consumul apei. Consumul zilnic a 8-12 pahare de apă satisface nevoia de lichide a organismului. Vărsăturile şi / sau diareea, stările febrile cresc pierderea de apă, recomandându-se creşterea consumului de lichide.

GRUPELE DE ALIMENTE

În urma analizei producţiei de alimente şi alimentaţiei specifică ţării noastre, putem stabili patru grupe de alimente care trebuiesc consumate zilnic.
Grupa lactatelor :
· sunt bogate în proteine, calciu, fosfor, vitaminele B2 şi B12;
· este grupa de alimente cea mai importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor si
dinţilor;
· pe lângă lapte şi produsele lactate, mai conţin calciu în special peştii care pot fi consumaţi cu oase cu tot, legumele care au frunze de culoare verde închis, produsele din cereale integrale, siropul de struguri şi fibrele. Doar că valorile biologice ale acestora sunt mai scăzute decât în cazul produselor lactate.

Produsele lactate sunt cele mai bogate în calciul atât de necesar
dezvoltării sănătoase a oaselor şi dinţilor.
· apa conţinută în iaurt conţine vitamina B2 şi nu trebuie aruncată;
· produsele lactate sunt bogate în grăsimi saturate şi colesterol. Din acest motiv, optaţi pentru orice tip de lapte şi produse lactate degresate sau cu un conţinut scăzut de grăsimi;
· nu consumaţi lapte comercializat pe stradă, cumpăraţi lapte pasteurizat sau UHT;
· în cazul în care faceţi acasă prăjituri cu lapte, înainte de adăugarea zahărului stingeţi flacăra de sub oala în care preparaţi compoziţia şi nu fierbeţi compoziţia în care aţi adăugat zahăr. În caz contrar, zahărul şi proteinele din lapte se vor uni şi va scădea calitatea proteinelor.
Grupul carne – ouă – fibre – seminţe uleioase :
· acest grup include proteinele, vitaminele B (B1, B6 şi B12) şi vitamina A, fierul, zincul, fosforul, magneziul şi legumele din familia fasole uscată;
· ouăle şi produsele din carne (în special carnea roşie) responsabile cu producţia de celule sangvine se află în acest grup. Contribuie la cresterea rezistenţei la îmbolnăviri si la întărirea sistemului imunitar. Sunt importante pentru regenerarea celulelor sănătoase care au fost afectate de terapiile împotriva cancerului. După laptele matern, ouăle sunt alimentele cu proteine de cea mai bună calitate. Contribuţia lor la creşterea colesterolului nu este atât de mare pe cât se crede.
· fierbeţi oul 10 minute; dacă îl fierbeţi mai mult, în jurul gălbenuşului se va forma un strat verde de sulfură de fier. Când se formează acest strat, organismal dumneavoastră nu va mai putea utiliza fierul conţinut în ou;de proteine şi fier.
· dacă aceste alimente care contribuie la formarea de celule sangvine sunt consummate împreună cu vitamina C, va creste capacitatea organismului de utilizare a fierului.
Consumaţi de cel puţin 2 ori pe săptămână carne roşie.
· pentru o alimentaţie sănătoasă consumaţi de două ori pe săptămână peşte cu un conţinut mare de Omega-3;
· pentru a spori aportul de fibre, consumaţi de cel puţin două ori pe săptămână legume din familia fasole;
· optaţi pentru carne fiartă, preparată sub presiune sau la cuptor, în locul celei prăjite;acienŢiiu nevoi crescute de proteine şi fier.
· nu consumaţi produse din carne de tipul salamului şi cremvurştilor, care favorizează apariţia cancerului. În cazul în care le veţi consuma, combinaţile cu alimente bogate în vitamina C precum roşiile, ardeiul verde, fructele;
· nu consumaţi ouă crude;
Seminţele uleioase :
· aceste alimente sunt bogate în vitamine din grupa E, minerale, grăsimi şi proteine.
Seminţele uleioase conţin grăsimi nesaturate, vitamina E şi flavonoide, diminuând astfel riscul apariţiei bolilor cardiace şi a cancerului.
· cu toate că au un conţinut ridicat de grăsimi, fiind din plante, nu conţin colesterol.
Având un conţinut energetic ridicat într-un volum mic, se recomandă consumarea acestora de către bolnavii de cancer. Conţinutul de zinc întăreşte sistemul imunitar.
· alunele sunt bogate în acizi graşi nesaturaţi, nucile sunt bogate în acizi graşi nesaturaţi şi în acizi grasi Omega-3.
Grupa legumelor şi a fructelor :
· au în compoziţie în special apă;
· sunt bogate în vitamina C, vitamina B, predecesorii vitaminei A, fibre, fier, magneziu si vitamina E;
· favorizează creşterea şi dezvoltarea;
· contribuie la regenerarea celulelor afectate de tratament;
· sunt importante pentru sănătatea pielii şi a ochilor;
· au rol în cresterea rezistenţei organismului la îmbolnăviri.
Consumaţi zilnic cel puţin 5 porţii de legume şi fructe.
· sunt necesare pentru producerea de celule sangvine.
· contribuie la buna funcţionare a intestinelor, datorită conţinutului de fibre previn constipaţia.
· dau senzaţia de saţietate.
· nu preferaţi legumele încolţite (cartofii, ceapa) pentru că au efect toxic.
· consumaţi legume şi fructe variate şi colorate. Legumele şi fructele de culori diferite au un conţinut diferit de vitamine şi minerale.
Grupa pâinii şi a cerealelor :
· conţin carbohidraţi (complex de carbohidraţi);
· sunt bogate în proteine, vitamine B (tot grupul de vitamine B cu excepţia vitaminei
B12) şi fibre;
· grâul, orezul, proumbul, cerelalele şi produsele derivate din acestea tip făină, grâu zdrobit, etc. se află în acest grup;
· cerealele şi produsele din cereale sunt alimente importante pentru sănătate, datorită conţinutului lor de vitamine, minerale, carbohidraţi (amidon, fibre) şi alte substanţe nutritive;
· mâncărurile preparate din cereale nedecorticate sunt bogate în vitamine, minerale si fibre dietetice;
· conţinutul ridicat de fibre al acestor alimente regularizează activitatea intestinală.
Produsele pure
1 - Zahărul şi produsele care conţin zahăr
· cresc consumul de energie şi nu au valoare nutritivă!
· duc la apariţia cariilor dentare;imitaŢi consumul de alimenaharoase.
· în cazul consumului în cantitate sporită duc la creşterea în greutate; din acest motiv evitaţi pe cât posibil aceste alimente;
· preferaţi sucul proaspăt din fructe stoarse, laptele şi produsele lactate;
· în cazul consumului de produse zaharoase spălaţi-vă neapărat pe dinţi.
ZAHĂRUL ALIMENTEAZĂ CELULELE CANCEROASE?
Persoanele cu un consum ridicat de zahăr şi alimente zaharoase se satură cu acestea şi nu pot consuma un procent suficient de alimente cu valoare nutritivă ridicată. Zahărul şi produsele zaharoase sunt sărace în substanţe nutritive comparativ cu vitaminele, mineralele şi fibrele.
Pe durata tratamentului trebuie să aveţi ca scop principal aportul suficient de calorii şi conservarea energiei şi a greutăţii corporale. Dacă tindeţi să scădeţi în greutate, nutriţionistul dumneavoastră vă poate recomanda o alimentaţie zilnică bogată în calorii, spre exemplu bogată în zahăr, pentru ca dumneavoastră să luaţi în greutate. Dacă aveţi o greutate ideală şi stabile sau tindeţi să luaţi în greutate, nu se recomandă consumul de zahăr şi produse zaharoase.
Zahărul nu duce direct la apariţia cancerului şi nici la sporirea celulelor canceroase!
După cum aţi înţeles şi din propoziţia de mai sus, consumul de zahăr de către persoanele bolnave de cancer nu este recomandat nu pentru că ar alimenta celulele canceroase, ci pentru că nu are valoare nutritivă.
Grăsimile :
· au un aport crescut de energie;
· favorizează utilizarea în organism a vitaminelor care se dizolvă în grăsimi. Din acest punct de vedere, pentru a putea folosi aceste vitamine în salatele pe care le preparaţi, adăugaţi puţin ulei lichid.
· comparativ cu celelalte grupe, acestea au caracteristici nutritive scăzute .

SFATURI PENTRU O ALIMENTAŢIE SUFICIENTĂ ŞI ECHILIBRATĂ

· consumaţi alimente diverse;
· nu săriţi mesele, serviţi zilnic 3 mese principale şi 3 gustări.
Alimentele dulci şi grase nu au valoare nutritivă şi duc la creşterea în greutate.
· conservaţi-vă greutatea corporală ideală;
· scădeţi consumul de zahăr şi dulciuri;
· dacă nu există contraindicaţii, măriţi consumul de fibre;
· măriţi consumul de legume şi fructe;
· consumaţi alimente cu conţinut scăzut de grăsimi;
· scădeţi consumul de sare;
· nu adăugaţi ulei suplimentar la mâncărurile din legume şi carne;
· respectaţi regulile de igienă;
· acordaţi importanţă igienei orale şi dentare;
· nu fumaţi;
· limitaţi consumul de alcool şi cafeină;
· pregătiţi şi consumaţi corect alimentele.
Nu uitaţi :
O ALIMENTAŢIE SUFICIENTĂ ŞI ECHILIBRATĂ ESTE BAZA SĂNĂTĂŢII !

ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA TRATAMENTULUI

Dacă sunteţi sănătos, în general nu este dificil să consumaţi alimente suficiente pentru aportul necesar de substanţe nutritive. În timpul tratamentului, mai ales dacă vă confruntaţi cu complicaţii derivate din tratament sau dacă nu vă simţiţi bine, această situaţie devine dificilă. Din acest motiv pentru a vă putea recâştiga puterea şi a suporta boala şi efectele secundare ale tratamentului s-ar putea să fie necesară schimbarea regimului alimentar.
Pentru a vă putea recâştiga puterea şi a suporta boala şi efectele
secundare ale tratamentului s-ar putea să fie necesară schimbarea
regimului alimentar.
La stabilirea diagnosticului primar doctorul vă va informa asupra planului de tratament. Acest plan poate fi un program de terapie care include chimioterapie, radioterapie, intervenţie chirurgicală, terapie hormonală, terapie biologică (imunoterapie) sau parte din acestea. Toate aceste tratamente distrug celulele canceroase dar din păcate în timpul acestui process sunt afectate şi celulele sănătoase. Din acest motiv pot apărea complicaţii legate de tratamentul cancerului.
Unele din complicaţiile enumerate mai jos pot influenţa negativ consumul dumneavoastră de alimente :
· lipsa poftei de mâncare;
· cresterea sau scăderea în greutate;
· rănile din cavitatea bucală şi / sau faringe;
· uscăciunea gurii;
· problemele dentare sau gingivale;
· greţurile;
· vărsăturile;
· diareea;
· constipaţia;
· senzaţia de slăbiciune;
· depresia;
Nu putem şti dinainte câte din aceste complicaţii vă vor afecta. Există mulţi factori care influenţează care din aceste complicaţii vă vor afecta şi în ce grad. Între acesti factori putem enumera:
· tipul de cancer;
· zona organismului afectată de cancer;
· tipul şi durata tratamentului;
· doza tratamentului.
Multe din aceste complicaţii sunt controlate şi eliminate la finalul tratamentului. Solicitaţi medicului curant şi asistentei informaţii privind modificările pe care le vor produce aceste complicaţii şi cum vor fi aceste modificări.
Căile de aport cu substanţe nutritive care vă sunt necesare :
În timpul bolii trebuie să consumaţi suficiente alimente pentru a asigura aportul de substanţe nutritive suficiente pentru următoarele situaţii:
· a preveni lipsa de substanţe nutritive,
· a scădea efectele negative ale cancerului şi tratamentului acestuia,
· pentru a creste la maximum calitatea vieţii trebuie să consumaţi suficiente alimente pentru a asigura aportul de substanţe nutritive.
Pregătiţi-vă pentru tratament !
Până la începerea tratamentului trebuie să stiţi exact dacă acest tratament vă va influenţa şi
dacă da, în ce mod. Ca metodă de pregătire pentru tratament puteţi considera acest proces
ca şi „proces de concetrare asupra voastră şi însănătosire”.
Gândiţi pozitiv!
Temerile dumneavoastră privind complicaţiile care pot apărea în timpul tratamentului le veţi transforma în atitudine pozitivă, vă veţi exprima sentimentele şi veţi încerca să aflaţi cât mai multe cu privire la cancer şi terapie. Ca rezultat, veţi fi pregătiţi să faceţi faţă eventualelor complicaţii, veţi avea situaţia sub control şi vă veţi menţine dorinţa de vindecare. Eventualele complicaţii care pot apărea în urma tratamentului pot influenţa mult, puţin sau deloc pofta de mâncare a persoanelor. Chiar dacă prezentaţi o complicaţie care vă afectează pofta de mâncare, aceste complicaţii sunt usoare şi multe dintre ele vor dispărea odată cu tratamentul cancerului. Există şi anumite medicamente care vă pot ajuta să ţineţi sub control eventualele complicaţii.
Regim sănătos
· un regim sănătos are o importanţă vitală pentru funcţionarea optimă a organismului.
· dacă aveţi un regim sănătos, pe durata tratamentului vă veţi păstra forţa, veţi preveni deteriorarea ţesuturilor organismului, vă veţi regenera ţesuturile şi vă veţi păstra rezistenţa la infecţii.
· persoanele cu o alimentaţie sănătoasă au mai mult succes în tratarea complicaţiilor care pot rezulta în urma tratamentului. De altfel, tratamentul anumitor tipuri de cancer este mai eficient la persoanele care se alimentează suficient şi echilibrat.

PROCESUL DE TRATAMENT

Prevenirea problemelor de alimentaţie din timpul tratamentului
Pe timpul tratamentului pacientul poate prezenta probleme de alimentaţie. Problemele pot varia în funcţie de tipul de tratament. Eventualele probleme şi recomandările privind rezolvarea acestora pot fi enumerate după cum urmează :
1 - Iniţiativa chirurgicală
Pentru vindecarea plăgilor operatorii şi refacere, organismul are nevoie de mai multe calorii şi proteine. În aceste perioade, multe persoane se confruntă cu dureri şi senzaţie de slăbiciune. Datorită operaţiei, se pot întâmpina dificultăţi în alimentaţie. Capacitatea organismului de a utiliza substanţele nutritive poate scădea ca urmare a îndepărtării chirugicale a unor părţi din gură, esofag, stomac, intestin subţire, colon sau rect.
Recomandări privind alimentaţia postoperatorie:
Dacă aţi avut o intervenţie chirurgicală, nu uitaţi că efectele legate de operaţie vor dispărea în câteva zile. Anumite medicamente şi anumite modificări din alimentaţie vă pot ajuta să diminuaţi efectele existente. Dacă aceste efecte nu dispar, adresaţi-vă medicului dumneavoastră curant, asistentei sau nutriţionistului.
Alimentaţia sănătoasă postoperatorie vă poate ajuta să:
· vă simţiţi bine;
· menţineţi un nivel ridicat al energiei şi forţei proprii;
· vă măriţi greutatea corporală şi depozitul de substanţe nutritive din organism;
· toleraţi eventualele complicaţii legate de tratament;
· vă însănătosiţi rapid şi să vă reveniţi.
2 - Radioterapia
Eventualele complicaţii care se pot dezvolta în raport cu radioterapia sunt legate de zona iradiată, mărimea acesteia, doza totală de radiaţii şi numărul tratamentelor. Tabelul de mai jos indică complicaţiile de alimentaţie în funcţie de zona iradiată :
Z


Zona iradiata

Complicaţiile de alimentaţie

Creier, cort spinal.

Greţuri, vărsături.

Limba, corzi vocale, amigdale, glande
salivare, faringe, zona nazală.

Gust amar şi roseaţă în gură, durere sau
dificultate la înghiţire, modificarea simţului
gustativ, pierderea gustului, dureri în gât,
uscăciunea gurii.

Plămân, esofag, piept.

Dificultăţi la înghiţire, arsuri ale stomacului.

Intestinul subţire sau gros, prostata, cervix,
uter, rect, pancreas.

Scăderea poftei de mâncare, greţuri,
vărsături, diaree, gaze, balonare, dificultate
în consumul produselor lactate.

ona iradiată ComplicaŢiile de alimentaŢie
De regulă, complicaţiile încep în a 2-a sau a 3-a săptămână de tratament şi ating maximul când tratamentul este efectuat în proporţie de 2/3. După finalizarea radioterapiei multe din complicaţii dispar în 2-3 săptămâni. Uneori poate dura mai mult. Dacă apare vreo complicaţie puteţi solicita personalului medical medicamente sau modificarea regimului alimentar sau orice alte sfaturi.
Alimentaţia sănătoasă pe durata radioterapiei vă va ajuta:
· să vă simţiţi mai bine;
· să vă păstraţi energia şi puterea;
· să vă sporiţi greutatea corporală şi depozitele de substanţe nutritive şi organism;
· să toleraţi eventualele complicaţii legate de tratament;
· să vă însănătosiţi rapid şi să vă reveniţi.
3 - Chimioterapia
Este o metodă utilizată pentru distrugerea tumorii cu medicamente puternice. Chimioterapia dăunează atât celulelor canceroase cât şi celor sănătoase. Măduva osoasă, părul şi sistemul digestiv de la gură până la rect sau anus sunt cele mai afectate. În general, complicaţiile enumerate mai jos împiedică consumul de alimente:
· pierderea apetitului;
· modificările olfactive şi gustative;
· rănile de la nivelul cavităţii bucale şi sensibilizarea mucoasei;
· greţurile;
· vărsăturile;
· modificarea funcţiilor intestinelor;
· slăbiciune, oboseală;
· numărul scăzut de leucocite care creşte riscul infecţiilor;
· modificări ale greutăţii corporale.
În cazul în care întâmpinaţi complicaţii legate de chimioterapie adresaţi-vă personalului medical.
Alimentaţia sănătoasă în timpul chimioterapiei vă va ajuta :
· să vă simţiţi mai bine;
· să vă păstraţi energia şi puterea;
· să vă sporiţi greutatea corporală şi depozitele de substanţe nutritive şi organism;
· să toleraţi eventualele complicaţii legate de tratament;
· să vă însănătosiţi rapid şi să vă reveniţi.
Recomandări adresate bolnavilor care fac chimioterapie :
· încercaţi să mâncaţi înaintea tratamentului. Consumarea unei mese usoare înainte de tratament vă va ajuta să toleraţi mai bine tratamentul.
· în timpul chimioterapiei vă veţi putea simţi obosiţi. Slăbiciunea este frecventă în timpul chimioterapiei. Dacă nu vi se indică altfel, optaţi pentru o dietă echilibrată, care conţine proteine (carne, lapte, ouă, etc.).

EFECTE SECUNDARE CARE POT APĂREA ÎN TIMPUL TRATAMENTULUI

În prima parte a acestei brosuri am menţionat terapia alimentară, importanţa alimentaţiei suficiente şi echilibrate şi principalele grupe de alimente. În acest capitol veţi afla ce trebuie să faceţi pentru combaterea anumtor efecte secundare legate din tratamentul cancerului.
Pierderea apetitului :
Pierderea apetitului este cea mai frecventă complicaţie legată de boală şi tratament. Nu se ştie exact ce duce la pierderea poftei de mâncare. Tratamentele, boala în sine sau anumite sentimente precum teama, frica pot duce la pierderea apetitului. Uneori greţurile, vărsăturile sau modificările de gust şi miros poate duce la scăderea poftei de mâncare. Dacă acesta este motivul, cereţi sprijinul doctorului sau asistentei pentru controlarea acestor complicaţii.
La unele persoane pierderea apetitului durează una sau câteva zile, pentru altele poate fi permanentă.
Iată câteva recomandări practice pentru combaterea pierderii apetitului :
· consumaţi alimente care vă plac, cu un conţinut crescut de calorii;
· încercaţi să mâncaţi puţin şi des;
· nu consumaţi lichide în timpul mesei pentru că pot cauza balonarea.
În cazul în care nu vă revine apetitul şi pierdeţi în greutate solicitaţi
sprijinul personalului sanitar.
· Încercaţi să mâncaţi împreună cu familia şi cei dragi, într-o atmosferă plăcută.
· Nu intraţi în bucătărie cât se pregăteste mâncarea; mirosul mâncării poate duce la dispariţia poftei de mâncare.
· Cu cel puţin jumătate de oră înainte de masă faceţi exerciţii 10-15 minute; vă vor face poftă de mâncare.
· Încercaţi ca pe durata mesei să staţi departe de stres.
· Servirea mesei într-un cadru elegant poate creste pofta de mâncare. Nu uitaţi: „O mâncare bună se mănâncă întâi din ochi, apoi cu nasul şi abia la urmă cu gura”.
· Profitaţi de momentele în care vă simţiţi bine şi serviţi o masă copioasă. Multe persoane au un apetit mai bun de dimineaţă pentru că sunt odihnite.
· Nu mâncaţi imediat după tratament.
· Dacă este posibil, încercaţi să mâncaţi ceva şi în orele de odihnă. Nu vă va afecta apetitul pentru masa următoare.
· Mâncărurile care se înghit după o masticaţie îndelungată nu sunt nutritive; încercaţi să evitaţi acest tip de mâncare.

Cresterea greutăţii corporale :
Unii pacienţi iau în greutate în timpul tratamentului. În special medicamentele administrate în cancerul de sân, prostată şi ovar, terapia hormonală şi chimioterapia pot duce la cresterea greutăţii corporale. Dacă simţiţi că aţi luat în greutate, în loc să ţineţi regim pe cont propriu întrebaţi medical despre cauza luării în greutate. Anumite medicamente cauzează edeme, adică reţinerea apei în organism şi duc la cresterea greutăţii corporale. Dacă vă aflaţi întro astfel de situaţie medicul dumneavoastră curant vă va direcţiona către nutriţionist în vederea scăderii aportului de sodiu. Acest aspect este important, pentru că sarea şi sodiul fac ca organismul să retina mai multă apă. Medicul vă poate recomanda de asemenea medicamente diuretice, care să determine eliminarea excesului de apă din organism.
În cazul în care aţi luat în greutate datorită consumului mare de calorii, cereţi ajutorul nutriţionistului. Nutriţionistul vă va ajuta să slăbiţi sănătos cu ajutorul unei diete echilibrate, potrivită stilului dumneavoastră de alimentaţie, cu energie şi substanţe nutritive suficiente.
Diminuarea simţului gustativ şi olfactiv :
În funcţie de tratamentul pe care îl urmaţi, anumite celule care ajută la simţul gustativ pot fi afectate şi în acest fel poate scădea simţul gustativ. În special alimentele cu un conţinut ridicat de proteine vă vor lăsa în gură un gust metalic. Multe alimente pot părea fără gust. Chimioterapia, radioterapia sau tumoarea în sine pot cauza aceste probleme. După terminarea tratamentului simţurile olfactiv şi gustativ vor reveni la normal.
Iată câteva secrete eficiente împotriva problemelor gustative şi olfactive:
· Pregătiţi alimente cu un miros plăcut,
· În cazul în care gustul cărnii roşii vi se pare ciudat, încercaţi să consumaţi carne albă, ouă sau produse lactate.
· Încercaţi să schimbaţi aroma cărnii prin marinare,
· Încercaţi băuturi acre precum limonadă sau suc de portocale,
· Serviţi băuturile la temperatura camerei,
· Adăugaţi un plus de gust mâncărurilor dumneavoastră prin condimentare,
· Optaţi pentu alimente cu aspect şi culori diferite,
· Puteţi apela la bomboane mentolate sau bomboane cu lămâie pentru a combate uscăciunea gurii,
· Clătiţi-vă gura înainte şi după masă,
· Evitaţi mirosul de mâncare şi alimentele urât mirositoare.
Dificultăţile la înghiţire :
Faptul că celulele din interiorul gurii, gâtului şi esofagului nu se pot regenera, datorită cauzelor precum sensibilitatea crescută a organismului în faţa microbilor, aportul insufficient de lichide sau igiena deficitară a cavităţii bucale, în timpul chimioterapiei pot apărea uscarea, înroşirea sau răni ale gurii, gâtului, esofagului. Această situaţie poate cauza dificultăţi de înghiţire şi implicit la scăderea consumului de alimente şi o sensibilitate faţă de microbi.
În situaţii de acest gen:
· Optaţi pentru alimente moi, nu mâncaţi alimente tari, coajă tare de pâine, pesmet;
· Nu serviţi băuturi alcoolice şi tutun;
· Încercaţi să mâncaţi puţin şi des;
· Optaţi pentru alimente lichide, cu un conţinut sporit de calorii şi valoare nutritivă mare.
Senzaţia e saturaţie (balonarea) şi indigestia :
· Nu consumaţi alimente grase, prăjite în ulei
· Nu consumaţi alimente care provoacă gaze (fasole, alimente cu tărâţă, porumb, ardei
verde, ceapă, ridichi, varză, conopidă);
· Încercaţi să mâncaţi încet, mestecând bine, des şi în cantităţi mici;
· Nu vă culcaţi imediat după mese;
· Zahărul din lapte (lactoza) produce gaze în organism; la cumpărarea laptelui optaţi
pentru cel fără lactoză.

Greţurile şi vărsăturile

Greţurile şi vărsăturile sunt complicaţiile cele mai frecvente ale intervenţiilor chirugicale, chimioterapiei şi radioterapiei. Unele persoane varsă imediat după intervenţia chirurgicală, altele după două sau trei zile. În asemenea cazuri medicamentele antiemetice vă pot ajuta să controlaţi această complicaţie. Indiferent de cauza greţurilor, acestea vă vor împiedica să vă alimentaţi suficient şi să luaţi substanţele nutritive de care aveţi nevoie.
Iată câteva recomandări pentru rezolvarea problemei greţurilor :
· Cereţi medicului dumneavoastră medicamente antiemetice, care să vă ajute să controlaţi greţurile şi vărsăturile.
· Optaţi pentru alimente usor de digerat pentru stomacul dumneavoastră, precum:

· Evitaţi următoarele:

· Mediul înconjurător trebuie să fie curat, fără mirosuri;
· Serviţi masa în cantităţi mici şi la intervale mici;
· Evitaţi să serviţi lichide în timpul meselor;
· Odihniţi-vă după mese;
· Nu vă culcaţi pe spate imediat după mese;
· Dacă aveţi greţuri matinale, mâncaţi cracker înainte de a coborî din pat;
· Alimentele reci şi moi sunt mai bine tolerate, optaţi pentru aceste tipuri de alimente;
· Acordaţi importanţă igienei orale.

Mucozităţile :
După tratamentul cancerului mucoasa întregului sistem gastrointestinal şi în general
mucoasa bucală sunt afectate.
În aceste situaţii:
· Evitaţi alimentele cu bucăţi mari, crude, acide, foarte reci, iuţi, acre, condimentate;
· Încercaţi să mâncaţi alimente de consistenţă moale;
· Înainte de masă faceţi gargară cu soluţii care conţin anestezic local.
Stomatita :
Este infectarea mucoasei bucale. Chimioterapia, radioterapia şi multe afecţiuni sistemice pot
duce la probleme bucale.
În astfel de situaţii:
· Efecuaţi igiena orală înainte şi după masă;
· Acordaţi atenţie igienei orale, menţineţi-vă gura curată, moale şi umedă;
· Nu consumaţi alcool şi tutun;
· Dacă aveţi buzele uscate folosiţi substanţe de înmuiere;
· Folosiţi periuţe moi pentru dinţi;
· Dacă placa dentară vă răneste gura, scoateţi-o;
· Evitaţi alimentele cu acid, sărate, condimentate;
· Consumaţi multe lichide.

Constipaţia – diareea :
În tratamentul cancerului, flora intestinală suferă anumite modificări şi acestea pot cauza constipaţie sau diaree.
Diareea :
În cazul diareei scopul principal este refacerea lichidelor şi electroliţilor eliminaţi prin scaun.
· Pentru a creste aportul de lichide şi refacerea electroliţilor eliminaţi, pe lângă apă, consumaţi iaurt de băut cu sare, suc de mere şi ceai neconcentrat;
· Consumaţi pilaf fără grăsimi, toast, cartofi fierţi, macaroane, banane, piersici;
· Evitaţi alimente cu fibre, care produc gaze, precum fasole uscată, conopidă, ridichi, fasole, varză, pâine cu tărâţă;
· Evitaţi cafeaua, ceaiul concentrat, tutunul şi dulciurile;
· Evitaţi orice fel de condimente, murături, mâncăruri iuţi şi prăjite, băuturi alcoolice;
· Nu optaţi pentru băuturile gazoase şi care conţin cafeină;
· Încercaţi să mâncaţi puţin şi des;
· Evitaţi alimentele prea calde sau prea reci, consumaţi alimentele la temperature camerei;
· Dacă şimţiţi că provoacă o intensificare a diareei, evitaţi lapte şi produse lactate.

Constipaţia :

Constipaţia reprezintă scăderea frecvenţei scaunelor, cu scaune dificile şi dureroase.
Constipaţia este mai des întâlnită decât diareea. Constipaţia poate apare ca urmare a medicamentelor, inactivităţii sau obiceiurilor alimentare.
Iată câteva recomandări pentru prevenirea constipaţiei :
· Încercaţi să consumaţi alimente care conţin fibre, precum fasolea uscată şi legume
din aceeasi familie, produse din cereale integrale, pâine cu tărâţă, macaroane cu
tărâţă, fructe uscate;
· Pentru a spori aportul de fibre consumaţi legumele şi fructele cu coaja comestibilă
împreună cu coaja, după ce au fost bine spălate;
· Încercaţi să consumaţi multe lichide, în special călduţe (8-10 pahare);
· Încercaţi să fiţi mai activi.

Cum trebuie procedat în cazul anemiei asociate cancerului :
Medicamentele administrate pe durata tratamentului pot produce anemie. În acest scop:
· Încercaţi să consumaţi resurse de fier precum carne (mai ales rosie), ouă, fasole
uscată, sirop de struguri, fructe uscate, legume cu coaja verde;
· Pentru ca fierul să fie reţinut în organism, sporiţi consumul de vitamina C;
· Încercaţi să consumaţi alimente care conţin acid folic şi vitamina B12;
· Diminuaţi consumul de ceai, deoarece scade absorbţia fierului; în cazul în care
consumaţi ceai, serviţi-l cu 1 oră înainte de masă sau după masă.

Scăderea sistemului imunitar :
Cancerul şi tratamentul acestuia acţionează asupra celulelor sangvine care ne apără
împotriva bolilor şi organismelor străine, scăzând imunitatea organismului. În concluzie,
organismul dumneavostră nu se poate lupta cu infecţiile, corpii străini şi substanţele străine,
la fel ca cel al unui om sănătos.
În procesul alocat tratamentului cancerului uneori corpul dumneavoastră îsi poate pierde
rezistenţa şi nu se va putea împotrivi îmbolnăvirilor. Până când sistemul dumneavoastră imunitar va fucţiona ca înainte, trebuie să acordaţi atenţie anumitor aspecte. Trebuie în primul rând să evitaţi anumite alimente care pot conţine bacterii.
Recomandări pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit :
Alimentele care trebuiesc evitate :
· Carnea şi produsele din carne crude sau insuficient preparate, ouăle şi fructele de mare;
· Alimentele afumate (peşte) şi pestele în saramură;
· Laptele, brânza şi chiar iaurtul, toate produsele lactate nepasteurizate;
· Legumele nedecojite;
· Legumele şi fructele nespălate, crude, mucegăite;
· Fructele mici, care se decojesc greu (prune, struguri, etc.);
· Orice legume încolţite;
· Sucurile de legume şi fructe nepasteurizate;
· Miere nepasteurizată;
· Orice alimente mucegăite şi expirate.

SIGURANŢA ALIMENTAŢIEI

Când aveţi sistemul imunitar slăbit, aveţi mare grijă la cumpărarea, prepararea alimentelor precum şi în cazul servirii mesei în localuri. În acest capitol vă vom da câteva sfaturi pentru scăderea riscului de îmbolnăvire cu bacterii şi alte organisme în perioada în care organismal dumneavoastră are o rezistenţă scăzută.
Reguli de respectat în alimentaţie :
· Spălaţi-vă pe mâini înainte şi după prepararea mâncării, precum şi înainte de a mânca;
· Păstraţi alimentele la 40C sau sub această temperatură;
· Preparaţi mâncarea la cel puŢin 70°C;
· Fierbeţi carnea până la dispariţia zonei rosiatice din interior. Temperatura de preparare a cărnii rosii este de cel puţin 70°C, iar a cărnii albe de cel puţin 80°C;
· Spălaţi ouăle înainte de folosire şi fierbeţi-le până la întărirea completă a albusului, aproximativ 10 minute;
· Înainte de a decoji legumele şi fructele spălaţi-le sub un jet de apă;
· Aruncaţi alimentele cu aspect straniu şi miros urât, nu le gustaţi;
· Nu menţineţi mâncarea gătită la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
Reguli de respectat în timpul dezgheţării alimentelor :
· Alimentele congelate se vor dezgheţa fie la cuptorul cu microunde fie în frigider, nu la temperatura camerei sau pe calorifer;
· Dezgheţaţi alimentele într-un vas pentru ca apa provenită din dezgheţare să nu atingă celelalte alimente;
· Înainte a a prepara alimentele asiguraţi-vă că sunt bine dezgheţate;
· Nu recongelaţi alimentele decongelate.
Reguli de respectat la cumpărare :
· Verificaţi data expirării alimentelor şi asiguraţi-vă că sunt proaspete;
· Nu cumpăraţi alimente cu ambalajul rupt, zdrobit sau deteriorat, conservele umflate sau ruginite;
· Nu cumpăraţi legumele şi fructele pătate sau strivite;
· Nu cumpăraţi alimente expuse în aer liber. Nu cumpăraţi dulciuri care conţin friscă si nu au fost depozitate în frigider;
· Nu preferaţi băuturile servite gratuit;
· Nu cumpăraţi ouă sparte, crăpate şi care nu sunt păstrate în frigier;
· Luaţi produsele din frigider la finalul cumpărăturilor şi depozitaţi-le imediat în frigiderul dumneavoastră.
Reguli de respectat la servirea mesei la local :
· Serviţi masa devreme pentru a evita aglomeraţia;
· Asiguraţi-vă că mâncarea este proaspătă;
· Evitaţi alimentele cu risc ridicat precum salatele din bar, mezelurile, aperitivele, sosurile depozitate la temperatura camerei şi cele comercializate ambulant.
Reguli de respectat la domiciliu :
Igiena individuală :
· În cadrul fiecărei faze a preparării mâncării spălaţi-vă mâinile cel puţin 15 minute cu apă caldă şi săpun;
· Spălaţi-vă mâinile înainte şi după masă, precum şi după contactul cu resturile menajere.
Locurile de activitate şi instrumentele de bucătărie :
· Folosiţi blaturi de tocat separate pentru alimentele fierte şi cele crude,
· Spălaţi negresit blatul de tocat după fiecare utilizare. Blaturile vor fi curăţate o dată pe săptămână cu soluţie care conţine 1 măsură clor şi 10 măsuri apă,
· Curăţaţi resturile alimentare de pe chiuvetă, blatul de gătit şi aparatura de bucătărie, care favorizează dezvoltarea bacteriilor, cu o soluţie de 1 măsură clor şi 10 măsuri apă.
Zona chiuvetei :
· Puneţi săpun lângă chiuvetă pentru a vă putea spăla mâinile;
· Optaţi pentru prosoape de hârtie pentru uscarea mâinilor;
· Schimbaţi buretele de vase o dată pe săptămână;
· Curăţaţi bureţii de vase cu o soluţie de 1 măsură clor şi 10 măsuri apă;
· Păstraţi alimentele departe de zona chiuvetei şi nu le depozitaţi împreună cu materialele de curăţenie;
· Folosiţi detergent lichid pentru tăvile şi farfuriile spălate manual.
Frigiderul :
· Păstraţi frigiderul curat; stergeţi imediat mâncarea vărsată, controlaţi resturile
alimentare, curăţaţi rafturile şi usa frigiderului;
· Curăţaţi o dată pe săptămână frigiderul cu o soluţie de 1 măsură clor şi 10 măsuri apă;
· Menţineţi temperatura frigiderului între 1 şi 4 grade, iar a congelatorului la -15 grade;
· Nu puneţi în frigider mâncarea care nu s-a răcit. În caz contrar, veţi determina scăderea temperaturii frigiderului şi alterarea celorlalte alimente. Cu cât dezgheţaţi mai repede mâncarea, cu atât va scădea producţia de bacterii. În acest scop, înainte de a depozita mâncarea în frigider, asezaţi vasul într-o tavă cu gheaţă şi când ajunge la temperatura camerei închideţi vasul şi asezaţi-l în frigider.
· Consumaţi mâncarea gătită în cel mult două zile;
· Depozitaţi ouăle în frigider fără să le spălaţi şi în spaţiu închis. Când spălaţi ouăle, porii (orificiile) invizibili de la suprafaţa acestora se deschid, ouăle se învechesc repede şi împrăstie
bacterii. În acest scop, aruncaţi toate ouăle crăpate şi sparte.
· Aruncaţi la gunoi alimentele expirate;
· Aruncaţi alimentele mucegăite precum iaurt, brânză, pâine, legume, fructe şi bulion. Nu aruncaţi numai zona mucegăită, pentru că nu înseamnă că aţi curăţat tot mucegaiul.
Dulapurile :
· Aruncaţi toate alimentele care par stricate, crăpate, sparte;
· Asezaţi alimentele al căror termen de expirare este apropiat mai accesibil de usa dulapului. Nu consumaţi alimente cu termen expirat;
· Acordaţi atenţie curăţeniei zonei unde depozitaţi alimentele, controlaţi existent insectelor şi rozătoarelor.