VIPMED International

  • English

Cancerul la san in Romania – o situatie alarmanta

Cancerul la san in Romania a atins un numar de 10.000 de cazuri anual, iar pacientele se prezinta la medic atunci cand afectiunea este in stadiu avansat, motiv pentru care situatia este alarmanta.

In perioada 1960 – 2008 incidenta cancerului mamar a crescut de la aproximativ 11 imbolnaviri la 28 de imbolnaviri pe un esantion de 100.000 femei, iar situatia persista si astazi.

Medicii vin cu o serie de sfaturi pentru a preveni cancerul la san, deoarece succesul tratamentului este strans legat de stadiul in care este descoperita afectiunea.

In ceea ce priveste incidenta cancerului mamar, Romania urmeaza din pacate tendinta de crestere de la nivel mondial a numarului de imbolnaviri.

CUM PREVENIM CANCERUL LA SAN?

Cancerul la san este una dintre afectiunile cel mai des intanite la femei, desi acesta poate fi prevenit. Riscul de dezvoltare a cancerului de san depinde foarte mult de stilul de viata al fiecarei femei, dar si de factorii genetici. Pentru ca octombrie a fost declarata Luna Internationala a Prevenirii Cancerului la San, va vom prezenta cateva sfaturi cheie prin care acesta poate fi prevenit.

Abordarea asupra cancerului la san vizeaza in special prevenirea afectiunii si tratamentul personalizat in cazul in care boala s-a instalat deja. Desi aceasta boala poate fi prevenita, in Romania, 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la san avansat sau metastatic, in fiecare an.

CANCERUL LA SAN POATE FI PREVENIT

Fiecare femeie trebuie sa stie ca un stil de viata echilibrat poate ajuta la scaderea riscului de a dezvolta cancer mamar. Exista cativa factori de risc ai cancerului la san pe care ii putem minimaliza.

  • Greutatea corporala – femeile supraponderale prezinta un risc mai mare de dezvoltare a cancerului la san, in special la menopauza. In acest context, un stil de viata activ si o dieta echilibrata va ajuta sa va mentineti o greutate optima pe parcursul vietii.
  • Dieta – cand spunem dieta nu ne referim la cura de slabire. Dieta reprezinta un stil de viata alimentar pe care fiecare persoana si-l atribuie. Astfel, fiecare femeie trebuie sa aiba o dieta bazata in special pe fructe, legume si proteine de calitate din peste. In plus, specialistii Anadolu recomanda o dieta saraca in dulciuri rafinate si grasimi.
  • Alcoolul – consumul excesiv de alcool este un factor de risc important pentru dezvoltarea cancerului mamar.
  • Sedentarismul – lipsa activitatii fizice regulate duce la cresterea riscului de dezvoltare a cancerului la san. Sfatul specialistilor este sa facem sport de cel putin doua ori pe saptamana.

Vizitele regulate la medic (o data sau de doua ori pe an) si auto-examinarea lunara reprezinta unele dintre cele mai bune rutine de preventie a cancerului la san.